29 Μαρτίου 2020 / Ελάτη – Μυλάοντας ποταμός – πηγές Πυργακίου – Βυτίνα

(4ο τμήμα του Menalon Trail)

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Την Κυριακή 29 Μαρτίου το πρωί θα ξεκινήσουμε από την Ν. Ιωνία με κατεύθυνση την Ελάτη Αρκαδίας.

Από εκεί θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας στην κοίτη του Μυλάοντα ποταμού, όπου ακολουθώντας την διαδρομή άλλοτε σε καλντερίμι και άλλοτε σε απλό μονοπάτι θα περάσουμε δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις πηγές Πυργακίου, που υδροδοτεί τη Βυτίνα και μετά από την πετρόκτιστη βρύση Μακρινού. Στην συνέχεια, για περίπου 1 χλμ, μπαίνουμε σε χωματόδρομο μέχρι τη θέση Ελληνικά, κάτω από το λόφο όπου βρίσκεται η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου.

Ένα σύντομο μονοπάτι θα μας φέρει σε άσφαλτο που θα το αφήσουμε για να περάσουμε κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας – Δημητσάνας δρασκελίζοντας το ποταμάκι και περνώντας κάτω από μικρή γέφυρα για να πιάσουμε τον παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας.

Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής. Θα κινηθούμε πάνω από τον Μυλάοντα ποταμό μέσα σε ψηλή βλάστηση από πλατάνια και θα συναντήσουμε διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων.

Τέλος θα καταλήξουμε στην Βυτίνα, το κεφαλοχώρι της περιοχής, περνώντας το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπάρμπα και ανηφορίζοντας σε ωραίο λαξευμένο μονοπάτι που μας φέρνει στη βρύση Αρτότση.

Στην Βυτίνα θα φάμε σε ταβέρνα της περιοχής και στην συνέχεια επιστροφή στην Ν. Ιωνία.

Μήκος Πεζοπορίας : 9 χλμ (μέτριας δυσκολίας)

Υψομετρική Διαφορά : +200 / -350

Ώρες πεζοπορίας : 3.00 – 3,30

 

Αρχηγός : Βασιλείου Ιφιγένεια

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας