22 Μαρτίου 2020 / Ι.Μ.Παναγίας Μαλεβή – Άγιος Πέτρος

Ημερήσια περιηγητική

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Αναχώρηση από Ν. Ιωνία και μετά από μία ενδιάμεση στάση θα φτάσουμε στην Ι. Μονή Παναγίας Μαλεβής, σε υψόμετρο 950 μ., περνώντας πρώτα από το Άστρο Κυνουρίας. Το μοναστήρι είναι κτισμένο στον Πάρνωνα κοντά στην κορυφή του Μαλεβού, από όπου πήρε και το όνομα του. Απέχει από τον Άγιο Πέτρο 9 km. Ιδρύθηκε στα Βυζαντινά χρόνια και έχει πολλές αξιόλογες εικόνες και αγιογραφίες. Στην Ι.Μ.Μαλεβής μόνασε ο Ν. Τερζάκης με το όνομα Νείλος, που μετά το θάνατο του διαπιστώθηκε η αγιότητά του και εορτάζεται στις 7 Μαΐου. Στο μοναστήρι υπάρχει μία θαυματουργή εικόνα, από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Αφού προσκυνήσουμε αναχωρούμε για το όμορφο κεφαλοχώρι Άγιο Πέτρο, ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που πέρα από την πανέμορφη περιοχή που είναι κτισμένο φημίζεται για τα γραφικά σοκάκια, τις παλιές ξεθωριασμένες επιγραφές των καταστημάτων του που μας θυμίζουν άλλες εποχές, την μεγάλη πλατεία όπου είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθώς και για τα παραδοσιακά προϊόντα. Επίσης την θολωτή κρήνη με την επιγραφή του 1769 και την οχυρή κατοικία με τις πολεμίστρες που είναι γνωστή ως Πύργος του Αγά ή Τρικαλιώτη.

Θα μείνουμε για γεύμα και λίγο περπάτημα στα μονοπάτια του χωριού, για όσους το επιθυμούν και εάν βέβαια υπάρχει χρόνος.

Γεμάτοι όμορφες εικόνες από την περιοχή της Τσακωνιάς θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Νέα Ιωνία.

 

Αρχηγός : Ευκλείδου Καίτη

Κρατήσεις : Μαντζουράνη Αφροδίτη