11 – 12 Απριλίου 2020 / Γραμμένη Οξυά

2ήμερη πεζοπορική

11 – 12 Απριλίου 2020

Η Γραμμένη Οξυά είναι ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τα Βαρδούσια και την Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, το Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και την Καλιακούδα στα δυτικά. Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο Οξιά που φύεται εκεί και μάλιστα θεωρείτε ως το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης.

Η εκδρομή μας θα είναι διήμερη. Το Σάββατο 11 Απριλίου το πρωί ξεκινάμε από Ν. Ιωνία με προορισμό το Γαρδίκι όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Αφού φτάσουμε και τακτοποιηθούμε θα κάνουμε μία εύκολη πεζοπορία, έως 2 ώρες, στην ευρύτερη περιοχή.

Την Κυριακή 12 Απριλίου θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από το διάσελο της Γραμμένης Οξυάς και στην συνέχεια ανάβαση προς την κορυφή Σαράνταινα στα 1.924 μ. Στην κορυφή θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τα Βαρδούσια, το Παναιτωλικό, την Καλιακούδα, τη Χελιδόνα και το Βελούχι. Η κορυφή είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και θεωρείται από τα πιο κρύα μέρη στην Ελλάδα.

Από εκεί θα ακολουθήσουμε την κορυφογραμμή σε αλπικό αλλά ομαλό έδαφος και στην συνέχεια θα μπούμε σε δασικό δρόμο για να τερματίσουμε την πεζοπορία μας.

Λόγω του μεγάλου μήκους της διαδρομής θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει εναλλακτική μικρότερη πορεία. Επίσης, αναλόγως των καιρικών συνθηκών το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί.

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και στην συνέχεια επιστροφή στην Ν. Ιωνία.

Μήκος Πεζοπορίας : 14 χλμ

Υψομετρικές Διαφορές : +300 / -600

Ώρες Πεζοπορίας : 7 ώρες (τουλάχιστον)

Η πεζοπορία χαρακτηρίζεται ως δύσκολη λόγω διάρκειας και όχι για δύσκολα περάσματα και εκτεθειμένα σημεία. Το έδαφος είναι μαλακό.

Αρχηγός : Βασιλείου Ιφιγένεια

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας