29 Ιανουαρίου 2023 / Β.Δ. Παρνασσός : Μπαρουτοσπηλιά – Μαριολάτα Λιλαίας

Μονοήμερη πεζοπορική

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ξεκινάμε από την Ν. Ιωνία, Λεωφ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) στις 7.00 πμ και συνεχίζουμε, με τελικό προορισμό την Λιλαία στην βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, κάνοντας μία ενδιάμεση στάση.

Η αρχή της πεζοπορίας μας είναι κοντά στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, πάνω στον δρόμο από την Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) προς Μαριολάτα.

Το πρώτο τμήμα είναι σε αγροτικό δρόμο, για μερικές εκατοντάδες μέτρα και στη συνέχεια ανηφορικά σε μονοπάτι μέσα σε δάσος, παράλληλο με το Κακόρεμα, πλούσιο σε νερά αυτή την εποχή. Η ανάβαση είναι συνεχής με υψομετρική διαφορά σχεδόν 600 μ, για 2 ώρες με μέτριο έως αργό ρυθμό και απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Στο τέλος αυτής της ανηφοριάς βρίσκετε η Μπαρουτοσπηλιά. Το όνομα Μπαρουτοσπηλιά το πήρε από τους αγωνιστές στην επανάσταση του 1821, διότι εκεί έφτιαχναν μπαρούτι, πυρομαχικά, οβίδες, βόλια αλλά και κρύβονταν από τους Τούρκους. Το επιβλητικό σπήλαιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Έχει δυο εισόδους – εξόδους και επίσης δυο τεράστιες αίθουσες, που στο βάθος τους έχουν σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο, καθώς και λεκάνες που μοιάζουν με μικρές πισίνες. Στην πραγματικότητα είναι δυο σπηλιές που συνδέονται μεταξύ τους και με μέγεθος που προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Η κατάβαση θα απαιτήσει λιγότερο από 2 ώρες και θα μας προσφέρει πολύ ωραία θέαστον κάμπο της Αμφίκλειας.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα γευματίσουμε στην ιστορική και όμορφη κωμόπολη της Αμφίκλειας και θα επιστρέψουμε στη βάση μας (Ν. Ιωνία).

Μήκος Διαδρομής : 7 χλμ.

Ώρες πεζοπορίας : 3,30 – 4 (συν τις στάσεις και ανάλογα τη σύνθεση της ομάδας).

Υψομετρική Διαφορά : +/- 600 μ.

Βαθμός Δυσκολίας : 1 (εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους, κατάλληλη και για αρχάριους με πολύ καλή φυσική κατάσταση).

Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας : Αδιάβροχο, αδιάβροχα παπούτσια/μποτάκια, ζεστά ρούχα (σκούφο, γάντια, μπουφάν), μπατόν πεζοπορίας, έξτρα ρούχα και παπούτσια για μετά (στο πούλμαν), νερό, σνακ, ατομικό φαρμακείο.

Κόστος : 22 ευρώ για τα μέλη – 25 ευρώ για μη μέλη

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΜΑΣΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μέσα στο λεωφορείο, λόγω της μετάδοσης του COVID.

 

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ: 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ: 693 920 5638