12 Φεβρουαρίου 2023 / Ν.Α. Υμηττός : Τρύπια Σπηλιά – Μαυροβούνι

Μονοήμερη πεζοπορική

12 Φεβρουαρίου 2023

Αυτή τη φορά θα πάμε στην λιγότερο γνωστή πλευρά του Υμηττού, την νοτιοανατολική. Θα πάμε με τα δικά μας οχήματα στο Κορωπί και στην συνέχεια στο τέρμα της οδού Σφηττού.

Θα υπάρχει και ένα ραντεβού στις 8.30 πμ, στην Ν. Ιωνία (Λ. Ηρακλείου 230, ΙΟΡΔΑΝΗΣ).

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει στις 9.30 πμ από το τέρμα της οδού Σφηττού (δίνεται ο σύνδεσμος με τον χάρτη για χρήση GPS).

Αρχικά θα κινηθούμε σε χωματόδρομο (υψόμ. 240 μ) για περίπου 1.5 χμ και 600 μ μετά θα βρεθούμε στο διάσελο της Ντούκας (υψομ. 454 μ) και στην διασταύρωση θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι προς Μαυροβούνι, σε λίγο θα συναντήσουμε δεξιά μας διακλάδωση προς Τρύπια Σπηλιά (υψομ. 540 μ).

Η διαδρομή με επιστροφή στο σημείο της διακλάδωσης είναι περίπου 1,4 χμ και συνεχίζουμε προς την κορυφή Μαυροβούνι (υψομ. 770 μ). Το κομμάτι αυτό, με μήκος περίπου 1.5 χμ, είναι ανάβαση σε βραχώδες πεδίο και με μεγάλη κλίση, κουραστικό για όσους δεν έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η κορυφή προσφέρει πανοραμική θέα προς τα Μεσόγεια, το Λαύριο, το Σούνιο, την Γλυφάδα, τον Πειραιά, την Αίγινα κ.λ.π.

Η Σφηττία Οδός, που μάλλον δεν ήταν δρόμος αμαξιτός, αλλά χρησιμοποιείτο για ζώα φόρτου, περνούσε από το διάσελο του ρέματος της Ντούκας μεταξύ των ορεινών όγκων του Προφήτη Ηλία και Μαυροβουνίου. Αποτελούσε το συντομότερο δρόμο για να φτάσει κανείς στην Αθήνα. Τον χρησιμοποιούσαν μέχρι περίπου το 1950 για να μεταφέρουν με τα γαϊδουράκια διάφορα είδη λαχανικών, σταφύλια, σανό, στάχτη και άλλα είδη που τα πουλούσαν στην Αθήνα και στους άλλους οικισμούς.

Το πιο πάνω σημείο του αυχένα της Ντούκας, φέρει και την πολύ μεταγενέστερη ονομασία Σταυρός. Κοντά σ’ αυτή τη θέση, μέχρι τις πλαγιές του Προφήτη Ηλία και του Μαυροβουνίου, υπάρχουν 6 σπήλαια και βάραθρα, που έχουν ερευνηθεί από τους σπηλαιολόγους, όπως το μεγάλο βάραθρο (βάθους 115 μ.), η Τρύπια Σπηλιά, το θαυμάσιο και ανεπανάληπτο αυτό φυσικό μνημείο που θα έχουμε την χαρά να το δούμε και να σκαρφαλώσουμε στα πιο ψηλά του σημεία.

Μήκος Διαδρομής : 9,7 χλμ

Διάρκεια : 5 – 6 ώρες (συν τις στάσεις και ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 600 μ

Βαθμός δυσκολίας : 1+ (σχετικά εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες, κατάλληλη και για αρχάριους με πολύ καλή φυσική κατάσταση)

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ : 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ : 693 920 5638