28 Ιανουαρίου 2024 / Πεζοπορική – Ποικίλο Όρος

Μονοήμερη πεζοπορική

28 Ιανουαρίου 2024

Σε ένα βουνό τόσο κοντά μας αλλά άγνωστο σε πολύ κόσμο, θα έχουμε την ευκαιρία να πεζοπορήσουμε αυτή την Κυριακή.

Το Ποικίλο Όρος είναι ένα δυτικό βουνό του λεκανοπεδίου της Αττικής. Εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ. με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ, μεταξύ του Όρους Αιγάλεω (χωρίζονται από τη Λεωφόρο Αθηνών) και της Πάρνηθας, και αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο Αθηνών και το Θριάσιο Πεδίο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Τάσσο Λύτρα, υπάρχουν περισσότερα από 45 σπήλαια, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η χαλέπιος πεύκη είναι το κυρίαρχο είδος του Ποικίλου Όρους, ωστόσο η χλωρίδα του περιλαμβάνει επιπλέον 800 διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία ενδημικά της Ελλάδας, σπάνια ή προστατευόμενα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 40 είδη ορχιδέας.

Η συνάντησή μας θα είναι στη Ν. Ιωνία (Λεωφ. Ηρακλείου 230) από όπου θα μεταβούμε με το λεωφορείο στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας. Θα πεζοπορήσουμε έως την κορυφή του Ποικίλου Όρους, τη Ζαχαρίτσα (452μ). Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το φημισμένο θρόνο του Οδυσσέα και θα συνεχίσουμε για την κορυφή Κασκαντάμι (418μ). Κατά την πορεία μας θα έχουμε θέα προς την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, το Σαρωνικό κόλπο, το Θριάσιο Πεδίο και τον κόλπο της Ελευσίνας. Θα κατηφορίσουμε προς το Δαφνί, απ’ όπου θα μας παραλάβει το λεωφορείο για να μεταβούμε σε ταβέρνα του Χαϊδαρίου.

Η διαδρομή θεωρείται κατάλληλη και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση. Η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 280μ. και η απόσταση υπολογίζεται περίπου στα 13 χλμ.

Οι πεζοπόροι πρέπει να φροντίσουν για την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, όπως και για την κάλυψη των αναγκών τους για υδροδοσία/τροφοδοσία κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Στη διαδρομή δεν υπάρχουν πηγές νερού.

Αρχηγός : Ζουμπουλιάς Παναγιώτης τηλ. 697 352 8962

Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ. 697 732 7369

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.