28 Απριλίου – 01 Μαΐου 2023 / Βέρμιο

 

Βέρμιο – κορυφές Βερμίου – καταρράκτες Μεταμόρφωσης – Νάουσα


4ήμερη πεζοπορική

28 Απριλίου – 01 Μαΐου 2023

Το Βέρμιο είναι οροσειρά της Μακεδονίας που καταλαμβάνει τμήμα του Ν. Ημαθίας, του νομού Κοζάνης και του νομού Πέλλας. Στις παρυφές του βρίσκονται οι πόλεις Βέροια και Νάουσα. Είναι κατάφυτο με καστανιές, πιο ψηλά με δρυς και οξιές και λίγο πριν την αλπική ζώνη με έλατα. Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα με την εξόρμησή μας να προσεγγίσουμε κάποιες από τις κορυφές του και να απολαύσουμε την απεριόριστη θέα. Επίσης, θα πεζοπορήσουμε στους καταρράκτες και στις βάθρες της Μεταμόρφωσης. Και τις τρεις μέρες θα περάσουμε από σημεία ενδιαφέροντος από την εποχή του εμφυλίου, όπως τα μαγειρεία των ανταρτών και τα πολυβολεία.

Παρασκευή 28/4/2023

Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει από τη Ν. Ιωνία, από το σημείο “Τροχονόμος” στις 17:00. Με ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στην πόλη της Νάουσας όπου και θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας.

Σάββατο 29/04/2023

Μετά το πρωινό μας θα κατευθυνθούμε προς το Χιονοδρομικό Κέντρο 3–5 Πηγάδια (1.430μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας προς τις κορυφές Άγιο Πνεύμα (1.900μ.), Τρούλος (2.013μ.) και Βουλγάρα (2.005μ.) όπου βρίσκεται και το τέρμα του κεντρικού lift. Στη συνέχεια με παράκαμψη θα περάσουμε από το σημείο Ποτίστρες, θα επιστρέψουμε στο βασικό μονοπάτι για να περάσουμε από το καταφύγιο του ΕΟΣ Νάουσας και να καταλήξουμε πίσω στο χιονοδρομικό κέντρο. Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος κινείται σε αλπικό τοπίο και τα σημεία από όπου θα περνάμε προσφέρουν απεριόριστη θέα προς τον Όλυμπο και όλη την ευρύτερη περιοχή.

Μήκος Διαδρομής : 11 χλμ

Διάρκεια : 6 – 7 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/- 800 μ

Βαθμός δυσκολίας : 3 (για έμπειρους πεζοπόρους)

Κυριακή 30/04/2023

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για το χωριό Μεταμόρφωση. Η μέρα είναι αφιερωμένη στους καταρράκτες και τις βάθρες της περιοχής. Από το χωριό Μεταμόρφωση κατεβαίνουμε στον μεγάλο καταρράκτη Μέγα Ρέμα και από εκεί περνάμε από τον μικρότερο καταρράκτη και την παλιά γέφυρα, στο τούνελ της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής. Στη συνέχεια προχωράμε στις κάτω βάθρες Νεφέλη, Ερατώ, Καλλιστώ και Κορωνίδα. Λίγο πριν το τέλος της πορείας συναντάμε το τελευταίο γεφύρι και καταλήγουμε 2,5 χλμ έξω από το χωριό Μεταμόρφωση.

Μήκος Διαδρομής : 8,3 χλμ

Διάρκεια : 5 – 6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + 550 μ / – 710 μ

Βαθμός δυσκολίας : 3 (για έμπειρους πεζοπόρους)

Δευτέρα 01/05/2023

Θα κατευθυνθούμε ξανά προς το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια για μια σύντομη κυκλική διαδρομή προς Ντορντόπολη (1380μ.) και με παράκαμψη προς τα πολυβολεία στην κορυφή Παλιοχώρι (1.503μ.). Στη συνέχεια κατεβαίνουμε από άλλη διαδρομή και καταλήγουμε στο χιονοδρομικό κέντρο.

Μήκος Διαδρομής : 6 χλμ

Διάρκεια : 2 – 3 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + 70 μ / – 50 μ

Βαθμός δυσκολίας : 2

Μετά την πεζοπορία θα ξεκινήσει η επιστροφή μας προς τη Ν. Ιωνία, με ενδιάμεσες στάσεις.

*** Ο αρχηγός μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αναλόγως συνθηκών και συγκυριών.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Βασιλείου Ιφιγένεια
Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας
τηλ. 693 920 5638