14 Μαΐου 2023 / Δίρφυ

Μονοήμερη πεζοπορική

14 Μαΐου 2023

Η Δίρφυς είναι η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή οροσειρά της κεντρικής Εύβοιας. Η κύρια κορυφή της, το Δέλφι, φτάνει τα 1.743 μέτρα και είναι ευδιάκριτη από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Είναι άγρια και απότομη και με εξαίρεση τα βουνά της Κρήτης, είναι η ψηλότερη κορυφή της νησιωτικής Ελλάδας.

Ένα ανεμοδαρμένο βουνό με ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, συχνή νεφοκάλυψη και πολλούς κρυφούς κινδύνους, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κωνική της κορυφή είναι γυμνή και άνυδρη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και χιονοσκέπαστη το χειμώνα. Είναι όμως κι ένα όμορφο βουνό, πλούσιο σε βλάστηση, με έντονο ανάγλυφο που καλύπτεται από πλατάνια, καστανιές, πεύκα, έλατα αλλά και υπέροχα αγριολούλουδα ενώ ρεματιές με νερά που κελαρύζουν, τρέχουν στις πλαγιές της.

Κατά την αρχαιότητα λέγεται ότι στο Δέλφι έστεκε ο ναός της Διρφύας Ήρας, σε ανάμνηση του γάμου της με τον Δία, που είχε γίνει εκεί. Το όρος Δίρφυς ήταν αφιερωμένο σε αυτήν, γι’ αυτό ονομαζόταν “Διρφύα ή Ουράνια Ήρα”.

Δύσκολη διαδρομή

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από την άσφαλτο στο διάσελο Δίρφης – Ξεροβουνίου. Θα ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο (κόβοντας δρόμο πότε-πότε) μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας στα 1.120 μ.

Συνεχίζοντας, θα φτάσουμε μέσω χωματόδρομου στη βάση του κώνου της Δίρφης, στο διάσελο “Λειρή”. Από εδώ αρχίζει η κλασσική ανάβαση, σε γυμνό τοπίο. Μετά από ένα αρχικό κάπως ομαλό και χωμάτινο τμήμα, μπαίνουμε στην βραχώδη πλαγιά της κορυφής. Η κλίση αυξάνεται γρήγορα και κατά τόπους τα βράχινα σκαλιά είναι μεγαλύτερα. Σε πολλά σημεία θα χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια μας (scrabling). Μετά από ανάβαση 3 ωρών περίπου, θα φθάσουμε στην κορυφή Δέλφι, στα 1.743 μέτρα υψόμετρο. Εάν ο καιρός είναι διαυγής η θέα είναι μοναδική.

Η κατάβαση θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Μήκος Διαδρομής : 10 χλμ

Υψομετρική Διαφορά : +/- 750 μ

Βαθμός Δυσκολίας : Δύσκολο (για έμπειρους πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση)

Εύκολη διαδρομή

Θα ξεκινήσουμε μαζί με την ομάδα που θα κάνει τη δύσκολη πεζοπορία και αφού φθάσουμε στο καταφύγιο, θα κατηφορίσουμε από το μονοπάτι Σ1 μέχρι το γήπεδο της Στενής σε υψόμετρο 450 μ. Λίγο μετά το καταφύγιο το μονοπάτι κινείται για μισή ώρα περίπου σε πανέμορφο πυκνό ελατόδασος, γνωστό σαν “Ελάτια” και στη συνέχεια περνάει από πευκοδάσος (μαζί με σκίνα, κουμαριές, ρείκια, πουρνάρια και ποικίλη άλλη βλάστηση).

Μήκος Διαδρομής : 7 χλμ

Υψομετρική Διαφορά : + 120 μ / – 650 μ

Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολο

Στη συνέχεια γεύμα στη Στενή και αναχώρηση για Ν. Ιωνία.

Αρχηγός : Μπέγκα Γκέλυ

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ. : 693 920 5638