03 – 05 Ιουνίου 2023 / Τζουμέρκα

Γεφύρι Πλάκας – Μελισσουργοί – Καλαρρύτες – Συρράκο – καταρράκτες Κουιάσας – καταρράκτης Κεφαλόβρυσου

3ήμερη πεζοπορική (Αγίου Πνεύματος)

03 – 05 Ιουνίου 2023

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος ανεβαίνουμε στα γραφικά Τζουμέρκα. Η περιοχή υπόσχεται πολλά και για όλους. Θα επισκεφτούμε γραφικά, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και με μακραίωνη ιστορία, χωριά, όπως το Συρράκο, τους Καλαρρύτες, τα Πράμαντα και τους Μελισσουργούς και θα βρεθούμε κοντά σε δύο ποτάμια, τον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο.

Θα διασχίσουμε το ονομαστό γεφύρι της Πλάκας, θα θαυμάσουμε δύο καταρράκτες, της Κουιάσας και του Κεφαλόβρυσου και θα περπατήσουμε σε δάση από έλατα και καρποφόρα δέντρα, αειθαλή ή φυλλοβόλα, βαλανιδιές, κουμαριές, αγριοκερασιές, φουντουκιές, μουριές, κουτσουπιές, φλαμουριές (φιλύρες), πλατάνια, άγριες βαλανιδιές (άρμπορα), ρόμπολα κ.λπ. Σε αυτό τον επίγειο παράδεισο, πηγές και βρύσες χαρίζουν το πολύτιμο νερό και κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο εντυπωσιακό.

1η μέρα Σάββατο 03-06-2023

Αναχώρηση στις 7:00 π.μ. από Λ. Ηρακλείου 230 για Μελισσουργούς, όπου και η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, θα πεζοπορήσουμε προς το πρόσφατα αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Περνάμε τη γέφυρα και μετά από μικρή στάση στο καφέ που βρίσκεται δίπλα, ανεβαίνουμε και περπατάμε στην άσφαλτο για 1 χλμ περίπου και κατόπιν σε χωματόδρομο προς τη Μονή Μουχουστίου. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι με προορισμό το γραφικό ξωκκλήσι του Αγίου Βασιλείου με καταπληκτική θέα στον Άραχθο και τη γέφυρα της Πλάκας. Επιστροφή από τα ίδια μέχρι τη γέφυρα.

Μήκος Διαδρομής : 8 χλμ

Διάρκεια : 3 – 4 ώρες (εκτιμώμενος χρόνος με τις στάσεις)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 350 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 1 (εύκολη)

2η μέρα Κυριακή 04-06-2023

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από τη θέση Πουλιάνα, περίπου 5 χλμ. μετά το χωριό Προσήλιο, στον επαρχιακό δρόμο Ιωαννίνων-Συρράκου. Το μονοπάτι έχει πέτρινα σκαλοπάτια στην αρχή και για 3,5 χλμ. περίπου είναι κατάβαση από τα 1.270μ. στα 750μ. μέχρι τη γέφυρα του Καλλαρύτη (ή Χρούσια). Αριστερά είναι ένας μύλος και απέναντί του από την άλλη πλευρά του ρέματος ο καταρράκτης της Κουιάσας, όπου θα κάνουμε στάση για να απολαύσουμε αυτό το θαύμα της φύσης.

Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας για να ανέβουμε το μονοπάτι που φτάνει στους Καλαρρύτες. Ξεκινά με απότομα σκαλοπάτια και συνεχίζεται στο καλά σημαδεμένο μονοπάτι – τμήμα του Ήπειρος Trail – στα 1.120μ. (+ 400μ.) που οδηγεί στην όμορφη πλατεία του παραδοσιακού χωριού με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Εδώ θα κάνουμε μια μεγάλη στάση για καφέ και στη συνέχεια διασχίζουμε το χωριό προς Συρράκο. Το μονοπάτι κατεβαίνει, με πολλά απότομα σημεία, στην κοίτη του ποταμού περίπου στα 750μ. υψόμετρο. Περνάμε τη γέφυρα και συνεχίζουμε με ανάβαση περίπου 530μ., με πολλά απότομα σημεία και πριν φτάσουμε στα πρώτα σπίτια, συναντάμε υπολείμματα από παλιό αναβατόριο.

Μήκος Διαδρομής : 10,5 χλμ

Διάρκεια : 6 ώρες (εκτιμώμενος χρόνος με τις στάσεις)

Υψομετρική Διαφορά : + 930 μ / – 1100 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 2 (για έμπειρους πεζοπόρους, μεγάλη υψομετρική, μεγάλες κλίσεις)

3η μέρα Δευτέρα 05-06-2023

Πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια πεζοπορία προς Μονή Αγίας Παρασκευής και καταφύγιο Πραμάντων. Στάση για καφέ στο πολύ περιποιημένο και ωραίο καταφύγιο με θέα στη Στρογγούλα. Από το καταφύγιο ξεκινάει μονοπάτι σε δάσος και αργότερα υπάρχει διακλάδωση, όπου μπορούμε να πάμε αριστερά, κατευθείαν στο καταφύγιο Μελισσουργών, χωρίς να περάσουμε από τον καταρράκτη ή δεξιά προς τον καταρράκτη του Κεφαλόβρυσου. Μετά τον καταρράκτη, το μονοπάτι συνεχίζει προς καταφύγιο Μελισσουργών σε δάσος. Μετά το καταφύγιο συνεχίζουμε για λίγο σε χωματόδρομο, μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που μπορεί να έρθει το λεωφορείο.

Μεσημεριανό στην περιοχή και μετά παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Μήκος Διαδρομής : 8 χλμ

Διάρκεια : 4 – 5 ώρες (εκτιμώμενος χρόνος με τις στάσεις)

Υψομετρική Διαφορά : + 440 μ / – 400 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 1 (εύκολη)

*** Ο αρχηγός μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αναλόγως συνθηκών και συγκυριών.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της πεζοπορίας. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ: 693 920 5638