01 Ιουλίου 2023 / Εύβοια : Φαράγγι Πετάλης – Παραλία

Μονοήμερη πεζοπορική

Σάββατο 01 Ιουλίου 2023

Η παράδοση με ένα φαράγγι που καταλήγει σε παραλία συνεχίζεται και για τον φετινό Ιούνιο.

Αναχώρηση στις 7 π.μ. από Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) στη Ν. Ιωνία

Το λεωφορείο, με μία ενδιάμεση στάση στη Νέα Αρτάκη, θα μας πάει στη θέση Κοτσικιά. Η πεζοπορία μας θα γίνει σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό φαράγγι που αξιοποιήθηκε πολύ πρόσφατα και θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της περιπέτειας. Σε κάποια σημεία είναι σχετικά φαρδύ με τις πάντα παρούσες ποταμόπετρες, σε άλλα σημεία είναι λίγο πιο στενό, ενώ σε άλλα σημεία είναι αρκετά στενό με πανύψηλα και επιβλητικά φυσικά τοιχία δεξιά και αριστερά. Σε άλλα σημεία πάλι, υπάρχουν λίγο απότομες κατεβασιές, οι οποίες τον χειμώνα ή την άνοιξη σχηματίζουν όμορφα καταρρακτάκια.

Η διάσχιση του φαραγγιού της Πετάλης είναι μονόδρομος και είναι απαραίτητο όλοι όσοι κάνουν τη διαδρομή να περάσουν από κάποια δύσκολα σημεία, στα οποία όμως έχουν τοποθετηθεί σταθερά σχοινιά. Τα σημεία με σχοινιά είναι έξι, και τα περισσότερα δεν είναι πάνω από 3 μέτρα. Δύο σημεία έχουν σταθερές σκάλες για το πέρασμα των εξερευνητών του φαραγγιού από τις οποίες επίσης είναι αναγκαστικό να περάσουν όλοι. Η μικρή είναι κοντά στα 5 μέτρα και η μεγάλη περίπου 12.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι σε σκιά. Αυτή την εποχή συνήθως δεν έχει νερό.

Το φαράγγι καταλήγει στην πανέμορφη γαλαζοπράσινη παραλία της Πετάλης, στο Αιγαίο, όπου θα κάνουμε το μπάνιο μας. Στην παραλία υπάρχει καντίνα. Μετά το μπάνιο μας θα γυρίσουμε από τον χωματόδρομο, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να κανονιστεί αγροτικό. Φτάνοντας στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, θα φάμε και θα πιούμε στην ταβέρνα «Ο Τσέλιγκας» πριν πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού.

Α. Μέτριας δυσκολίας διαδρομή μέσα στο φαράγγι, με δύσκολα κατεβάσματα και χρήση σταθερής σκάλας και σχοινιών σε πολλά σημεία.

Μήκος Διαδρομής : 3,5 χλμ

Διάρκεια : 2 – 3 ώρες (ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων)

Βαθμός δυσκολίας : 1+

Υψομετρική Διαφορά : +/- 280 μ

Β. Εύκολη διαδρομή για όσους δεν θα κατεβούν απ’ το φαράγγι, θα κατέβουν απ’ τον χωματόδρομο σε μία (1) ώρα.

Επιστροφή και για τις δύο ομάδες από τον χωματόδρομο 1.30, ανάβαση 280μ. (ή με αγροτικό).

*** Ο αρχηγός μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αναλόγως συνθηκών και συγκυριών.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της πεζοπορίας. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας 693 920 5638