23 Απριλίου 2023 / Φαράγγι & καταρράκτης της Λεπίδας

 

Μονοήμερη πεζοπορική

23 Απριλίου 2023

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Κυνουρία όπου ζει ακόμα ο παλιός κόσμος των νυμφών που –κατά την παράδοση– λούζονται στα νερά, αυτό είναι οι καταρράκτες της Λεπίδας, στον Πάρνωνα, ανάμεσα στα χωριά Πλάτανος και Άγιος Ιωάννης.

Ονομάζονται «Λεπίδα» επειδή οι δύο κάθετοι καταρράκτες είναι στενοί και τα νερά τους λαμποκοπούν στον ήλιο σαν λάμα, σαν λεπίδα. Το μέγεθός τους, τους κάνει ορατούς από τον δρόμο ενώ η βουή τους, όταν έχουν πολύ νερό, φέρνει στον νου την αντάρα όλης της αρκαδικής φύσης.

Εμείς θα επισκεφτούμε τον καταρράκτη με την ονομασία Τσουλήθρα.

Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει από τη Ν. Ιωνία στις 07:00 και με ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στο χωριό Πλάτανος.

Από το παλιό γεφύρι του Πλάτανου (400 μ.) αρχίζει η πεζοπορία μας ανηφορικά στο φαράγγι για περίπου μισή ώρα σε μονοπάτι. Από εκεί θα απολαύσουμε τη θέα του φαραγγιού – που θα περπατήσουμε αργότερα – και τον καταρράκτη. Επιστροφή από τα ίδια για να ξεκινήσουμε την πορεία μας μέσα στο φαράγγι, με προορισμό την κεντρική βάθρα και τον καταρράκτη Τσουλήθρα. Η διαδρομή έχει μικρή απόσταση, περίπου 1,5 χλμ, όμως γίνεται πάνω σε βράχια και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Δίνει πολλές δυνατότητες για όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν σε βάθρες με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Ο καταρράκτης, στο τέλος της διαδρομής μας, είναι εντυπωσιακός και δημιουργεί μια λίμνη όπου και πάλι υπάρχει η δυνατότητα για κολύμπι. Επιστροφή από τα ίδια στην έξοδο του φαραγγιού.

Φαγητό στην ευρύτερη περιοχή και επιστροφή στη Ν. Ιωνία με ενδιάμεση στάση.

Μήκος Διαδρομής : 3 χλμ

Διάρκεια : 3 – 4 ώρες (εκτιμώμενος χρόνος με τις στάσεις)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 150 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 1+ (μέτρια)

*** Ο αρχηγός μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αναλόγως συνθηκών και συγκυριών.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της πεζοπορίας. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Βασιλείου Ιφιγένεια.

Κρατήσεις: Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ. 6939205638