16-18 Μαρτίου 2024 / Πεζοπορική – Απόκριες στον Όλυμπο

3ήμερη Πεζοπορική & Αποκριάτικη

16-18 Μαρτίου 2024

Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί μαγικές διαδρομές στους πρόποδες που Ολύμπου, σε μία πανέμορφη μίξη υδάτινων και ορεινών τοπίων, αλλά και να διασκεδάσουμε την Καθαρά Δευτέρα στο ξακουστό Μπουρανί, το Διονυσιακό Καρναβάλι του Τυρνάβου.

Φαράγγι του Ενιπέα! Εκεί που θα νιώσουμε την αύρα του βουνού και θα αισθανθούμε λίγο από την ψυχή των κορυφών. Θα διασχίσουμε επιβλητικές χαράδρες, καταπράσινες ρεματιές και κρυστάλλινα ορμητικά νερά.

Ρέμα Ορλιά! Ένας υδάτινος παράδεισος στις πλαγιές του Ολύμπου. Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του βουνού των θεών, πολύ κοντά στο Δίον, και στη ροή του σχηματίζει ένα παραμυθένιο τοπίο με εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες με κρυστάλλινα νερά.

Καρναβάλι Τυρνάβου! Ο Διόνυσος και ο Πάνας παραμονεύουν, ενώ φαλλοί τεράστιοι παρελαύνουν πάνω στα άρματα. Οι πανηγυριστές από όλη την Ελλάδα (αλλά και από το εξωτερικό) τους κρατούν σαν σκήπτρα, τους προσκυνούν, τους ιππεύουν. Ο Αριστοφάνης ζωντανεύει καθώς στο καρναβάλι του Τυρνάβου λαμβάνουν πρώτη θέση τα άσεμνα τραγούδια, τα τολμηρά πειράγματα και η σεξουαλικότητα που συγκαλύπτεται τις καθημερινές. Η πεμπτουσία του Καρναβαλιού, η ανατροπή δηλαδή της κανονικότητας, αψηφά για μία μέρα το “καθώς πρέπει” και αποθεώνεται.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Αναχώρηση από τη Ν. Ιωνία και μετά από ενδιάμεσες στάσεις, αφού περάσουμε το Δίον, θα κατευθυνθούμε προς το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, για την πεζοπορία μας στο ρέμα Ορλιά.

H πανέμορφη διαδρομή μας ξεκινάει από υψόμετρο περίπου 300 μ. και κινείται αρχικά ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση, που πυκνώνει εντυπωσιακά καθώς ανεβαίνουμε ψηλότερα. Το μονοπάτι μας διασχίζει βραχώδεις πλαγιές, περνάει από ξέφωτα με εντυπωσιακή θέα και φτάνει λίγο παραπάνω από τα 550 μ. μετά από περπάτημα περίπου 1.30 ώρας. Στο σημείο αυτό ξεκινάει η κατάβαση μας μέσα σε πυκνή βλάστηση με πανύψηλα δέντρα, όπου το υδάτινο στοιχείο της φύσης αρχίζει σιγά σιγά να κάνει την παρουσία του. Μέχρι που ο καταρράκτης του Κόκκινου Βράχου, ύψους 20 μέτρων, εμφανίζεται μπροστά μας και μας γοητεύει. Στάση για φωτογραφίες και συνεχίζουμε την κατάβασή μας ακολουθώντας πανέμορφο κατάφυτο μονοπάτι, που μετά από μία ώρα περίπου πεζοπορίας καταλήγει μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, τις εντυπωσιακές βάθρες του Ορλιά. Τις φυσικές πισίνες όπου θα έχουμε χρόνο για άραγμα στα βράχια.

Μήκος Διαδρομής : 5,5 χλμ

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολο

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Λιτόχωρο, όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από το Λιτόχωρο με προορισμό τα Πριόνια που βρίσκονται στα 1.100 μ., μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, για την κατάβαση του Ενιπέα.

Στην αρχή του μονοπατιού, χαρακτηριστική είναι η ξύλινη γέφυρα που μας οδηγεί στην απέναντι όχθη του ρέματος. Συνεχίζουμε προς το παλιό Μοναστήρι του Αγίου Διονύσιου και λίγο παρακάτω, η διαδρομή περνά από το σπήλαιο που μόνασε ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, όπου ένα μικρό ξωκλήσι είναι χτισμένο πάνω στο βράχο.

Η διαδρομή μας ακολουθεί το ποτάμι από τα αριστερά, ενώ στη συνέχεια το διασχίζουμε επτά φορές από πανέμορφες ξύλινες γεφυρούλες, έχοντας την κοίτη του πότε από τα δεξιά και πότε από τα αριστερά. Πεζοπορούμε υπό τη σκιά πελώριων δέντρων, μέσα σε πυκνή βλάστηση και συνοδευόμενοι από τον γλυκό ήχο των κελαριστών νερών του Ενιπέα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του, ενώ συνήθως δεν ξεπερνά τους 0 βαθμούς. Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας ξεπροβάλλει μπροστά μας η υπέροχη θέα του Αιγαίου ενώ απέναντί μας ορθώνεται η Ζηλνιά, ένα μεγάλο αναρριχητικό πεδίο της περιοχής. Σύντομα φτάνουμε στη θέση “Μύλος” Λιτοχώρου, που είναι και το τέλος της πεζοπορίας μας.

Γεύμα και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

Μήκος Διαδρομής : 11 χλμ

Διάρκεια : 6,30 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 2 (επειδή υπάρχουν αρκετά ανεβοκατεβάσματα)

Υψομετρική Διαφορά : +800 μ / -1.100 μ

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για τον Τύρναβο για να παρακολουθήσουμε και να ζήσουμε το έθιμο του “Μπουρανί”.

Το “Μπουρανί” κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει το μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου Διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Τεράστιοι φαλλοί γεμίζουν την πόλη. Το τσίπουρο και το κρασί ρέουν άφθονα. Στον Τύρναβο δεν πέφτει καρφίτσα. Όποιος έχει ταμπού καλύτερα να μείνει μακριά. Σε αυτό το καρναβάλι μπορούν να συμβούν τα πάντα…

Αργά το μεσημέρι γεμάτοι με όμορφες εικόνες, θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Ν. Ιωνία…

 

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ανδρικόπουλος Άρης

Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ. 697 732 7369

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.