10 Μαρτίου 2024 / Πεζοπορική – Φαράγγι Αγάλης

Μονοήμερη πεζοπορική

10 Μαρτίου 2024

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. από Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) και επιστροφή μέχρι τις 8 μ.μ., αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο.

Το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αγάλης βρίσκεται στις παρυφές του ορεινού όγκου της Δίρφυος, σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Έχει μήκος 5 χλμ. και οι κοίτες του είναι κατάφυτες με πλατάνια και οργιώδη βλάστηση. Οι καταπράσινες πλαγιές, τα τρεχούμενα νερά και οι απόκρημνοι βράχοι με τους ποικίλους χρωματισμούς συνθέτουν ένα υπέροχο μπουκέτο φυσικής ομορφιάς. Στο φαράγγι κυλά γάργαρο νερό που στη διαδρομή σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Θα δούμε ρυάκια να σκίζουν με ορμή τους απόκρημνους βράχους, ανάλογα βέβαια με την εποχή και εάν και πόσο έχει χιονίσει τον χειμώνα.

Ξεκινάμε από το χωριό του Αγίου Αθανασίου (σε υψόμετρο 250 μ.), συνεχίζουμε προς το γήπεδο και μπαίνουμε στο φαράγγι περπατώντας πότε από τη δεξιά και πότε από την αριστερή πλευρά περνώντας από πολλά γεφυράκια. Εδώ βρίσκονται οι κύριες πηγές του ποταμού Μεσσάπιου. Η πρώτη πηγή που συναντάμε είναι η Αρκουδόβρυση και μετά από 45′ πορείας φτάνουμε στην Κρυόβρυση, έναν διαμορφωμένο χώρο αναψυχής με πετρόχτιστη πηγή και ξύλινο τραπέζι. Στη συνέχεια, το μονοπάτι αρχίζει να ανεβαίνει ψηλότερα από την κοίτη και σιγά-σιγά απομακρύνεται απ’ αυτή. Διασχίζοντας ελατοσκέπαστες πλαγιές και λιβάδια υπο-αλπικού τύπου, φτάνουμε μετά από 2 ώρες πορείας, στην όμορφη τοποθεσία Κράτια, στα 730 μέτρα υψόμετρο, όπου και θα κάνουμε μια στάση. Σήμα κατατεθέν της, η πετρόχτιστη πηγή και φυσικά ο τρίδυμος γιγαντιαίος πλάτανος που τη σκιάζει. Κατόπιν, ακολουθώντας αριστερόστροφη πορεία καταλήγουμε σε δασικό δρόμο και συνεχίζουμε κατηφορικά για λίγο και στη συνέχεια ανηφορικά για να καταλήξουμε στο καταφύγιο της Αγάλης στα 930 μ., ένα σημείο με υπέροχη θέα προς τον Ευβοϊκό. Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας πάει για φαγητό στην ευρύτερη περιοχή.

Μήκος Διαδρομής : 8 χλμ

Διάρκεια : 4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 2 (μέτριας δυσκολίας για έμπειρους πεζοπόρους. Απευθύνεται και σε αρχάριους με πολύ καλή φυσική κατάσταση, με αντοχή σε συνεχή και μεγάλης διάρκειας ανάβαση)

Υψομετρική Διαφορά : +880 μ / -200 μ

Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο αντιανεμικό, μπουφάν, φλις, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, ατομικό φαρμακείο. Δεύτερα παπούτσια και ρούχα στο λεωφορείο.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 693 920 5638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.