31 Μαρτίου 2024 / Πεζοπορική – Λίμνη Τσιβλού

Μονοήμερη πεζοπορική

31 Μαρτίου 2024

Αναχωρούμε στις 7.00 το πρωί από τη Ν. Ιωνία (ΙΟΡΔΑΝΗΣ, Λ. Ηρακλείου 230), ενδιάμεση στάση για καφέ και αφού περάσουμε την Ακράτα θα πάρουμε τον δρόμο προς Ζαρούχλα. Υπολογίζουμε να φτάσουμε λίγο μετά τις 10.00 στη Λίμνη Τσιβλού.

Η λίμνη απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. περίπου, στις πλαγιές του Χελμού.

Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή, φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, όπου το πράσινο και η θέα θα τον αποζημιώσει. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταποντίστηκε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Η τοπική παράδοση την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.

Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου. Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 700 μ. για να κάνουμε τον γύρο της λίμνης (3 χλμ. περίπου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε για περίπου 800 μ. τον δρόμο και μετά θα ακολουθήσουμε μονοπάτι παράλληλα στον Κράθι και θα καταλήξουμε μετά από 4-5 ώρες και μια πορεία που είναι σχετικά εύκολη (στα τελευταία 2,5 χλμ. η ανάβαση είναι σχετικά απότομη) στα 1.060 μ. στο χωριό Περιστέρα, όπου θα απολαύσουμε το φαγητό μας σε ταβέρνα του χωριού.

Ο ποταμός Κράθις πηγάζει από τον Χελμό έχοντας αρκετές πηγές. Μια τέτοια πηγή, γνωστή από την αρχαιότητα, είναι τα Ύδατα της Στυγός ή Αθάνατο Νερό όπου κατά την παράδοση βαφτίστηκε ο Αχιλλέας για να γίνει άτρωτος. Μια δεύτερη πηγή είναι το Κρυονέρι, στο δάσος της γειτονικής Ζαρούχλας. Τα δύο κύρια ρεύματα του ποταμού ενώνονται στο ύψος του οικισμού της Περιστέρας σε ένα ενιαίο ρεύμα που διασχίζει το ορεινό τοπίο της περιοχής, δημιουργώντας πολλές ελικώσεις στην κοίτη του, μικρούς καταρράκτες και ένα αξιόλογο, πολύ στενό (περίπου 2 μέτρα) και σχετικά βαθύ (περίπου 40 μέτρα) φαράγγι, τον Περιστεριώνα.

Μετά το φαγητό και την ξεκούραση θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Νέα Ιωνία.

Μήκος Διαδρομής : 10 χλμ

Διάρκεια : 5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (Εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους, κατάλληλη και για αρχαρίους με καλή φυσική κατάσταση)

Υψομετρική Διαφορά : +500 μ / -210 μ

Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο αντιανεμικό, μπουφάν, φλις, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, ατομικό φαρμακείο. Δεύτερα παπούτσια και ρούχα στο λεωφορείο.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, την ημέρα διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 693 920 5638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.