25 Φεβρουαρίου 2024 / Πεζοπορική – Πάρνηθα (κυκλική)

Μονοήμερη πεζοπορική

25 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ – ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ – ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ – ΛΑΚΑ ΤΣΑΟΥΣΗ – ΧΑΡΑΔΡΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ – ΜΕΣΙΑΝΟ ΝΕΡΟ

 

«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά θα κάνουμε, όπως κάθε χρόνο, στη δικιά μας Πάρνηθα.

Θα ανεβούμε με δικά μας μέσα και θα συναντηθούμε στις 8:45 στον χώρο στάθμευσης, στο σημείο που ξεκινάει ο δασικός δρόμος με μπάρα προς Μεσιανό Νερό.

Το σημείο συνάντησης είναι στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί και βρίσκεται στην άσφαλτο που οδηγεί προς τη Μόλα σε απόσταση 1.7 χμ. περίπου από τη διασταύρωση με τον δασικό προς το καταφύγιο του Φλαμπουριού.

(Χάρτης της Google https://maps.app.goo.gl/uktruUzmFzQfUaKt6)

Θα περάσουμε από 2 πηγές, πρώτα από το Μεσιανό Νερό και μετά από την Κορομηλιά, μέσα από έλατα και μαυρόπευκα και θα ανηφορίσουμε προς την κορυφή του Ξεροβουνίου στα 1119μ. όπου και θα γίνει μία μικρή στάση για να χαρούμε τη θέα προς λίμνη Μαραθώνα και Εύβοια.

Θα συνεχίσουμε με κατά τόπους απότομη κατάβαση προς τη Λάκα Τσαούση, ένα λιβάδι μέσα στα έλατα. Στα χαμηλότερα αυξάνονται οι κουμαριές και οι δρύες. Αρχίζει ήπια ανάβαση σε μονοπάτι που διασχίζει το ρέμα και συναντά το κύριο μονοπάτι που έρχεται από το Μακρυχώραφο και οδηγεί προς τη θέση Σταυρός και δεξιά στη Μόλα ή ευθεία στο σημείο που ξεκινήσαμε. Σε αυτό το τμήμα της διαδρομής, για 2 χλμ. περίπου η κλίση είναι μεγάλη.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα φάμε στο καταφύγιο στο Μπάφι (προαιρετικά )

Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο αντιανεμικό, μπουφάν, φλις, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, ατομικό φαρμακείο. Επίσης νερό (συναντάμε πηγή στην αρχή της διαδρομής) και σνακ διότι η διαδρομή είναι πολύωρη.

Μήκος Διαδρομής : 10 χλμ

Διάρκεια : 6 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1+ (μέτριο για έμπειρους πεζοπόρους και ορειβάτες, δύσκολο για αρχάριους)

Υψομετρική Διαφορά : +570 μ / -570 μ

Κόστος : 5 ευρώ (για κάλυψη εξόδων του συλλόγου)

 

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 697 374 6769 (για πληροφορίες διαδρομής)

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ. 693 920 5638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.