08 Δεκεμβρίου 2019 / Μονοπάτι Σπηλαίων – Κνημίδα

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

 

Το πρωινό μας ραντεβού στη Νέα Ιωνία σηματοδοτεί την έναρξη της σημερινής μας εκδρομής. Ο προορισμός μας είναι η περιοχή των Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα, πεζοπορία στις πλαγιές του όρους Κνημίδα (938μ), το οποίο αποτελεί την ανατολική απόληξη του Καλλίδρομου. Στην περιοχή ζούσαν οι Επικνημίδιοι Λοκροί και κνημίδα είναι το μέρος της πανοπλίας που προστατεύει την κνήμη.

Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από τα Καμένα Βούρλα, από διαμορφωμένο μονοπάτι με μεγάλη κλίση, σε χείλος φαραγγιού και πευκοδάσους, έως το πρώτο σπήλαιο. Έπειτα θα περάσουμε από άλλα δύο σπήλαια (ανοιχτούς θόλους) με έντονο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το μονοπάτι φτάνει σε κόψη φαραγγιού και αφού διασχίσουμε πυκνό δάσος αργιών, φτάνουμε στη σπηλιά Χάρβαλη, (το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σπήλαιο της βόρειας Κνημίδας). Συνέχεια της ανάβασης από εμφανές μονοπάτι έως τη βρύση Γιαννάκη.

Εδώ το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η περιμετρική θέαση προς τη βόρεια Εύβοια και τον Ευβοϊκό κόλπο, τον Παγασητικό, τα Καμένα Βούρλα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα στενά των Θερμοπυλών, το δέλτα του Σπερχειού, το σύνολο του Μαλιακού κόλπου και μεγάλο μέρος του Λαμιακού κάμπου.

Από εδώ (καιρού και χρόνου επιτρέποντος) υπάρχει η δυνατότητα της ανάβασης από ασαφές μονοπάτι, μέσα από δρυόδασος, στη κορυφή Τσερνόκι 925μ. Αφού θαυμάσουμε την καταπληκτική θέα της κορυφής, κατάβαση στον ορεινό οικισμό της Καρυάς. Εναλλακτικά από τη βρύση Γιαννάκη, εύκολα, από αγροτικό δρόμο καταλήγουμε στο χωριό Καρυά (800μ).

Ακολουθεί φαγητό και επιστροφή στη Νέα Ιωνία.

Ώρες Πεζοπορίας : 4-6 (αναλόγως των στάσεων)

Βαθμός Δυσκολίας : 1 & 2

Αρχηγός : Ζουμπουλιάς Παναγιώτης

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας