Ας πούμε πάλι, Καλή Χρονιά

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν παίρνουμε στα χέρια μας το περιοδικό του Ομίλου, συμπίπτει να είμαστε στα πρόθυρα ενός Νέου Χρόνου και χωρίς πολλές φορές να το καταλάβουμε κάνουμε σκέψεις για το παρελθόν, για το μέλλον, για τη ζωή μας και εμείς οι φυσιολάτρες, για το «μεράκι» μας, την φυσιολατρία. Θα μπούμε λοιπόν και πάλι στον πειρασμό να κάνουμε κάποιες ωφέλιμες ίσως σκέψεις.

Ένας Νέος Χρόνος έφθασε λοιπόν. Την στιγμή που ο παλιός ο χρόνος παραδίδει την σκυτάλη στον νέο, συνειδητοποιούμε ότι μας δίδεται μια νέα παράταση ζωής, μια νέα ευκαιρία για καινούργιες αναζητήσεις. Συνήθως καλωσορίζουμε με πανηγυρισμούς την είσοδό μας στο νέο έτος και ξεκινάμε την νέα χρονιά με ανανεωμένες ελπίδες. Οι πανηγυρισμοί τις περισσότερες φορές είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και μας δίνουν μια ψευδαίσθηση προσωρινής ευφορίας. Ίσως καλύτερα θα έπρεπε να κάνουμε έναν απολογισμό, για το πώς χρησιμοποιήσαμε τον χρόνο του προηγούμενου έτους. Να χαρούμε αν κάναμε καλή χρήση του χρόνου μας. Να λυπηθούμε και να προβληματισθούμε, αν τον σπαταλήσαμε άσκοπα. Τέλος να πάρουνε κάποιες αποφάσεις για το Νέο Έτος.

Όλοι περιμένουμε μια αλλαγή, κάτι διαφορετικό προσδοκούμε. Κάποια απραγματοποίητα όνειρα ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν. Νέα όνειρα πλάθουμε με την φαντασία μας, για την νέα περίοδο της ζωής μας, την νέα χρονιά. Ο άνθρωπος εκ φύσεως ατενίζει πάντα μπροστά. Τον συναρπάζει το νέο, το μοντέρνο, το καλύτερο, το πιο ωραίο, το πιο αληθινό. Αλλά ποιο μπορεί να είναι το αληθινά καινούργιο, που τον νέο χρόνο θα ικανοποιήσει πιο βαθιά την ψυχή μας; Είναι πολύ δύσκολο κανείς να το βρει, αν δεν κάνει βαθιά και ειλικρινή ενδοσκόπηση, αποκλείοντας τα φευγαλέα και επιδερμικά συναισθήματα. Ποιού στόχου άραγε, η επίτευξη μπορεί να μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους;

Εμείς οι φυσιολάτρες αποφεύγουμε τους πανηγυρισμούς και την ποίηση. Κάνουμε βέβαια απολογισμό για τον χρόνο που φεύγει και πολλές φορές προβληματιζόμαστε, αλλά πράγματι ατενίζουμε μπροστά, ξεπερνάμε τα φευγαλέα συναισθήματα γιατί έχουμε διαμορφώσει πια την βεβαιότητα ότι αν στην νέα χρονιά επιτύχουμε τους φυσιολατρικούς μας στόχους, θα είμαστε στο τέλος του χρόνου που έρχεται, αληθινά ευτυχισμένοι. Πάντα πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα και ευκαιρίες μπροστά, από όσα αφήσαμε πίσω.

Καλή φυσιολατρική χρονιά και υγεία σε σας και στις οικογένειές σας.

Λιβέρης Στέφανος