02 Οκτωβρίου 2022 / Λιβαδειά – φαράγγι Κρύας – ποτάμι Έρκυνας

Μονοήμερη πεζοπορική

2 Οκτωβρίου 2022

Κυκλική διαδρομή, στην περιοχή της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.

Ξεκινάμε από το γνωστό σημείο Λεωφ. Ηρακλείου 230, Ν. Ιωνία (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) στις 7.00 π.μ. και αφού γίνει μία στάση θα φτάσουμε στην Λιβαδειά στις 9.00 π.μ. με 9.30 π.μ.

Η διαδρομή μας:

Λιβαδειά – ποτάμι Έρκυνας – πηγές Κρύας – φαράγγι Κρύας – Αγ. Ιερουσαλήμ – Αγ. Σεραφείμ – Τρίχινο γεφύρι – κάστρο – πηγές Κρύας – ποτάμι Έρκυνας.

Αναλυτικά: Θα κινηθούμε κατά μήκος του ποταμού της Έρκυνας που διασχίζει την πόλη και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό. Θα φτάσουμε στην περιοχή της Κρύας, όπου θα συναντήσουμε τις πηγές με τα παγωμένα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια, μικρούς καταρράκτες και πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Η περιοχή των πηγών της Κρύας είναι ένα φυσικό πάρκο και τόπος αναψυχής.

Θα συνεχίσουμε προς το φαράγγι της Κρύας, στην είσοδο του οποίου είναι ένα ανοιχτό πέτρινο θέατρο 1.200 περίπου θέσεων, στο οποίο το καλοκαίρι γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις.

Στην συνέχεια θα συναντήσουμε ένα εντυπωσιακό εκκλησάκι, την Αγ. Ιερουσαλήμ, μέσα σε απόκρημνους βράχους, σε υψόμετρο 600μ, στο οποίο φτάνουμε αφού ανεβούμε περίπου 350 πετρόχτιστα σκαλοπάτια, θα θαυμάσουμε την σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής και την πηγή που βρίσκεται κάτω από το τέμπλο.

Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το ξωκλήσι του Αγ. Σεραφείμ, όπου βλέπουμε το φαράγγι από ψηλά.

Επόμενος προορισμός το Τρίχινο Γεφύρι. Κινούμαστε παράλληλα με το ποτάμι, κατεβαίνοντας μέσα από το φαράγγι της Κρύας, από όπου θα δούμε το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης. Το τρίχινο γεφύρι κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει την υδροδότηση του Κάστρου, μεταφέροντας νερό από την περιοχή του Αγ. Σεραφείμ.

Τελευταία μας στάση στο πευκόφυτο Κάστρο που έχει δύο εκκλησίες. Η διαδρομή μας θα τερματιστεί στις Πηγές της Κρύας όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό, καφέ κ.λ.π.

Μήκος Διαδρομής : 8 χλμ

Διάρκεια : 4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους και μέτρια για αρχάριους σε καλή φυσική κατάσταση)

Υψομετρική Διαφορά : +/ – 600 μ

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΜΑΣΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μέσα στο λεωφορείο, λόγω της έξαρσης της μετάδοσης COVID.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας (τηλ. 693 920 5638)