28-30 Οκτωβρίου 2022 / Βόρεια Πίνδος

3ήμερη πεζοπορική

2830 Οκτωβρίου 2022

Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου – όρος Τραπεζίτσα – Κόνιτσα – Μονή Στομίου – Βοϊδομάτης

Ένα ξεχωριστό ταξίδι μας περιμένει από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στον μαγικό τόπο της Βόρειας Πίνδου, στα βουνά της Τύμφης, της Τραπεζίτσας και στην πανέμορφη Κόνιτσα.

1η ημέρα: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αναχώρηση από την Ν. Ιωνία (Λ. Ηρακλείου 230) στις 7.00 πμ.

Με ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στο χωριό Βίτσα Ζαγορίου. Από την πλατεία του χωριού θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας στον Εθνικό Δρυμό Βίκου–Αώου (πλατεία Βίτσας – Σκάλα Βίτσας – χαράδρα Βίκου – γεφύρι Μίσιου – Ξεροπόταμος – γεφύρι Κόκκορη).

Μήκος Διαδρομής : 4,7 χλμ

Διάρκεια : 2,5 – 3 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +150 μ / -330 μ

Βαθμός δυσκολίας : 1 (εύκολη για πεζοπόρους)

Από το χωριό Βίτσα του Κεντρικού Ζαγορίου κατεβαίνουμε την όμορφη Σκάλα της Βίτσας, που μας οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Μίσιου, που ενώνει τις όχθες του Ξεροπόταμου, είναι ακριβώς το σημείο που γιγαντώνεται η χαράδρα του Βίκου. Χτίστηκε το 1748 με έξοδα της οικογένειας του Αλέξη Μίσιου. Είναι δίτοξο με ένα κύριο και ένα βοηθητικό τόξο διαφορετικού μεγέθους.

Συνεχίζουμε σε ένα παραποτάμιο μονοπάτι για να καταλήξουμε στο άλλο διάσημο γεφύρι της περιοχής, το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορη, ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα γεφύρια του Ζαγορίου. Χτίστηκε το 1768 με ύψος 13 μ. και μήκος 23 μ. Στον απόκρημνο βράχο πάνω από το γεφύρι, δεσπόζει μια σπηλιά, κρησφύγετο του τρομερού λήσταρχου Γιώργου Νταβέλη, στα χρόνια των Οθωμανών.

Μετά την πεζοπορία μας θα μεταβούμε στην Κόνιτσα και θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο (Grand Hotel Δέντρο). Χρόνος ελεύθερος.

2η ημέρα: Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Πρωινό και μετάβαση στο διάσελο του Άι Θανάση. Από εκεί θα αρχίσουμε την ανάβαση προς την Τραπεζίτσα (διάσελο Άι Θανάση 1.010 μ. – Ασπροχώματα 1.200.μ. – κορυφή Αημηνάδια 1.665 μ.)

Μήκος Διαδρομής : 7,5 χλμ

Διάρκεια : 5 – 6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/-650 μ

Βαθμός δυσκολίας : 1+ (μέτρια για πεζοπόρους)

Το βουνό της Τραπεζίτσας ορθώνεται πάνω από τη Κόνιτσα σε ύψος 2.024μ. Χωρίζεται από την Τύμφη από τον επιβλητικό Αώο ποταμό. Εμείς θα ανέβουμε από το διάσελο του Άι Θανάση ακολουθώντας το σημαδεμένο μονοπάτι που ανηφορίζει αρχικά σε ήπια πλαγιά. Περνάμε από μικρά ανοίγματα μέσα σε φυλλοβόλα δέντρα. Οι απότομες πλαγιές του βουνού είναι σαθρές και σε κάποια σημεία όπως στο Ασπρόχωμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να περάσει κάποιος τις μικρές σάρες που δημιουργούνται. Η εκπληκτική θέα προς το Σμόλικα μας κρατά συντροφιά, ως τη διασταύρωση όπου θα ακολουθήσουμε άλλο μονοπάτι για να βρεθούμε στη θέση Αημηνάδια, στις νότιες πλαγιές του βουνού.

Αφού τελειώσουμε την πεζοπορία μας θα επισκεφτούμε τον Βοϊδομάτη στην γέφυρα της Κλειδωνιάς ή τα ιαματικά λουτρά του Αμάραντου (αν τα λουτρά λειτουργούν και υπάρχει χρόνος).

Ο Αμάραντος βρίσκεται χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του Γράμμου σε υψόμετρο 960 μέτρων και στις υπώρειες του πηγάζει ο παραπόταμος του Σαρανταπόρου, ο Ζιάσικας. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1889), το πέτρινο σχολείο (1903), το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του μύλου (1862), οι πέτρινες βρύσες, ο παλιός νερόμυλος κάτω από το χωριό καθώς και το παλιό κτίριο του Σχολαρχείου (1870). Βόρεια του χωριού σε απόσταση 5 χλμ, σε 1.260 μ. υψόμετρο και σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, βρίσκονται τα ατμόλουτρα του Αμαράντου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και χρόνος ελεύθερος.

3η ημέρα: Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Μετά το πρωινό θα πάμε με το πούλμαν στο περίφημο γεφύρι της Κόνιτσας. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι παράλληλα με τον Αώο που οδηγεί μέσα από δάσος στην Μονή Στομίου. Αφού περιηγηθούμε στην Μονή και θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα, θα επιστρέψουμε από χωματόδρομο δίπλα στις όχθες του Αώου.

Επιστροφή στην Ν. Ιωνία με ενδιάμεσες στάσεις.

Κόστος : 150 ευρώ για τα μέλη – 160 ευρώ για μη μέλη

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΜΑΣΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μέσα στο λεωφορείο, λόγω της έξαρσης της μετάδοσης COVID.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας (τηλ. 693 920 5638)