Από την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Πάρνηθα

Γιορτή γυναίκας (Άρθρο)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα  ψήφου.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλον τον κόσμο για την  υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Έχω πολλούς λόγους να γιορτάζω και εγώ τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Στη μέχρι σήμερα ζωή μου έχω δει και ακούσει αδιανόητες αλλαγές σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Έχω ακούσει για την δύναμη απλών ανθρώπων που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην αδικία. Έχω δει τον θρίαμβό τους ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Έχω δει τις διακρίσεις εξ’ αιτίας του χρώματος των γυναικών και της κοινωνικής τους τάξης.

Είμαι μια απλή γυναίκα και σήμερα γιορτάζω τη δύναμη των γυναικών, τη δύναμη που τις κάνει  να ξεπερνούν τις διακρίσεις.

Φοβάμαι ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε θα έχει δυσανάλογες συνέπειες για τις γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των φτωχών και όσων στερούνται το δικαίωμα ψήφου ανά τον κόσμο. Οι γυναίκες στερούνται τα οικονομικά κοινωνικά αστικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Η αναγνώριση όλων αυτών των δικαιωμάτων είναι θεμελιώδους σημασίας για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Σε πολλές χώρες οι νόμοι περιορίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών που αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε θέματα εργασίας, ιδιοκτησίας και κληρονομιάς. Επιπλέον οι οικονομικές  πολιτικές συχνά κάνουν διακρίσεις εναντίων των γυναικών στερώντας τις γυναίκες από τ’ απαραίτητα μέσα βιοπορισμού.

Η βία κατά των γυναικών επιδεινώνει την κατάστασή τους. Τα εγκλήματα αυτά συχνά μένουν καλά κρυμμένα και προστατεύονται από την ατιμωρησία. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο ένα οικιακό όπλο κυριαρχίας αλλά και ένα όπλο πολέμου, και κάποτε η βία αυτή γίνεται εργαλείο καταστροφής οικογενειών και ολόκληρων κοινοτήτων.

Είμαι μια απλή γυναίκα και έχω λόγους να γιορτάζω την Ημέρα των Γυναικών. Γιορτάζω για τη δύναμή τους, για το ηθικό τους, για τις γυναίκες που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και προοδεύουν. Γιορτάζω για τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανδρών που κατανοούν ότι η υγιής ισότητα είναι ωφέλιμη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Υπάρχουν γυναίκες βουλευτές, γυναίκες αρχηγοί κρατών, γυναίκες μέλη ανωτάτων δικαστηρίων και γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

Βλέπω τα κορίτσια σ’ όλο τον κόσμο να μεγαλώνουν με μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό τους από αυτή που είχα εγώ και οι περισσότερες γυναίκες της γενιάς μου.

Οι κοπέλες αυτές είναι δυνατές. Λένε όχι στις πρακτικές, όπως ο πρώιμος γάμος, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων και η σεξουαλική παρενόχληση.

Θέλουν να πάνε σχολείο και να μορφωθούν. Θέλουν να γίνουν δικηγόροι, γιατροί, δικαστές, βουλευτίνες, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Ξέρω ότι θα τα καταφέρουν. Γιορτάζω λοιπόν για όλες αυτές τις κοπέλες που είναι το μέλλον μας.

Θα τελειώσω με ένα ποίημα κάποιου ανδρός ερασιτέχνη ποιητή, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες , τα ωραιότερα πλάσματα στη γη.

 

Από το μέλος του Φ.Ο.Ν.Ι.

Φωτεινή Ιωάννου

Η Γιορτή της Γυναίκας

Γυναίκα σήμερα γιορτάζεις

κι όλους τους άντρες αγκαλιάζεις,

κι αυτοί να ξέρεις σε λατρεύουν,

για σε τα δάκρυα δεν στερεύουν.

Γυναίκα πλάσμα ιδανικό

για σένα έχω έναν καημό,

είσαι η αρχή αυτού του κόσμου,

το ωραίο άρωμα του δυόσμου.

Γυναίκα  ύπαρξη γλυκιά,

των λουλουδιών δροσοσταλιά,

έχεις καρδιά πολύ μεγάλη

μυαλό όσο πρέπει στο κεφάλι

Γυναίκα μέσα στους αιώνες,

δεν σε τρομάξανε κυκλώνες,

έδωσες μάχες για ζωή

που σ’  αναδείξαν νικητή

Γυναίκα πρώτη στους αγώνες,

βάζεις τα αισθήματα πυλώνες,

παλεύεις για την ελευθερία

γράφουν για σένα τα βιβλία.

Γυναίκα ηρωική μορφή

Σ’ έχω για χέρι μου δεξί,

χωρίς εσένα δεν μπορώ,

να ‘ξερες  πόσο σ’ αγαπώ

Γυναίκα ίσον προσφορά,

χαρίζεις γύρω σου χαρά,

μία ματιά σου με πεθαίνει,

ένα φιλί σου μ’ ανασταίνει

Γυναίκα δε σε ξεχωρίζω,

νοιώθω πολλά όταν σ’ αγγίζω,

κι’ όταν μαζί σου γίνομ’ ένα

μου φαίνεσαι σπουδαία γέννα.

Γυναίκα μην κλάψεις ποτέ

για κανένα

ας τους άλλους να κλάψουν

που δεν έχουν εσένα.