21 Νοεμβρίου 2021 / Λιβάδι Αράχωβας – Κωρύκειο Άντρο – Δελφοί

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Αυτή τη φορά ο Φ.Ο.Ν.Ι. θα περπατήσει από το Λιβάδι της Αράχωβας στο Κωρύκειο Άντρο και θα καταλήξει στους Δελφούς, αφού περάσει από τις θέσεις Παλιοπαναγιά, Κρόκι, ένα μέρος του Εθνικού Μονοπατιού Ε4 και τη Σκάλα.

Μέσα σ’ ένα δάσος από έλατα, στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού και σε υψόμετρο 1.360 μ, βρίσκεται το Κωρύκειο Άντρο, σπήλαιο που είναι γνωστό και ως σπήλαιο του Πανός, καθώς οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Πάνα και τις Βακχίδες Κωρύκειες Νύμφες.

Η ανάβαση μέχρι το σπήλαιο στους χρόνους του Παυσανία γινόταν μέσω ενός μονοπατιού, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος σώζεται έως σήμερα. Ένα τμήμα του μονοπατιού αυτού διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού, η θέα είναι εκπληκτική και φτάνει μέχρι την παραλία της Ιτέας και τα απέναντι παράλια της Πελοποννήσου.

Στις 7.00 πμ ξεκινάμε από το γνωστό σημείο στην Ν. Ιωνία, την Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) και με μια ενδιάμεση στάση, φτάνουμε στο Λιβάδι της Αράχωβας.

Θα αρχίσουμε την πεζοπορία μας γύρω στις 9.30 πμ, έξω από το Λιβάδι, με ανάβαση που οδηγεί στο Κωρύκειο Άντρο. Το σπήλαιο έχει μήκος 90 μ και πλάτος 60 μ. Καλό θα ήταν ένας φακός κεφαλής, όχι μόνο γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αλλά και για να μπορέσουμε να δούμε το εσωτερικό του σπηλαίου με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του.

Θα συνεχίσουμε με κατάβαση από μονοπάτι προς την Παλιοπαναγιά, αργότερα στη θέση Κρόκι, τμήμα του εθνικού μονοπατιού Ε4, συνέχεια στη Σκάλα και ολοκλήρωση της διαδρομής στους Δελφούς.

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και επιστροφή στην Ν. Ιωνία.

Μήκος Διαδρομής : 15 χλμ

Διάρκεια : 4.30 – 5 ώρες (ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας).

Βαθμός δυσκολίας : 1+ (η διαδρομή είναι εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους. Δεν ενδείκνυται για περιστασιακούς πεζοπόρους ή για αρχαρίους, λόγω του μεγάλου μήκους).

Υψομετρική Διαφορά : +300 μ / –1.000 μ

Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής 8.00 μμ με 9.00 μμ, εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις.

Μαζί μας εκτός από την καλή μας διάθεση, απαραίτητα πρέπει να έχουμε ορειβατικά μποτάκια (όχι αθλητικά, για την πεζοπορία), μπατόν, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια στο πούλμαν, αδιάβροχο, καπέλο, αντηλιακό, σνακ και νερό οπωσδήποτε λόγω της μεγάλης διάρκειας της διαδρομής.

Λόγω Covid θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Η μάσκα μέσα στο πούλμαν είναι υποχρεωτική.

Επίσης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (Rapid), θα γίνει έλεγχος.


Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας (69 39 205 638)