5 Δεκεμβρίου 2021 / Πεζοπορία στο Μεσσάπιον Όρος (Χτυπάς)

 

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Αναχώρηση στις 8.00 το πρωί από το γνωστό σημείο στην Ν. Ιωνία, την Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ), με προορισμό το χωριό Δροσιά του δήμου Ανθηδώνας, 4 χλμ. πριν την Χαλκίδα. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από την θέση Πανόραμα. Θα ανέβουμε στο Μεσσάπιον όρος, που βρίσκεται απέναντι από την Χαλκίδα προς την Ριτσώνα, στην πλευρά της Στερεάς Ελλάδος. Στη συνέχεια θα γευματίσουμε σε ταβέρνα στην παραλία του Αγίου Μηνά και εάν προλάβουμε θα κάνουμε μία στάση στη Χαλκίδα για καφέ.

Το Μεσσάπιον Όρος γνωστό και ως “Χτυπάς” είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδος με υψόμετρο 1.021 μέτρα. Πιο παλιά καλυπτόταν από πυκνά πευκοδάση και διέθετε πλούσια πανίδα με λύκους, τσακάλια και αλεπούδες. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποψιλώσει τις πλαγιές του, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά προκλήθηκε το 1944 από της Γερμανοιταλικές δυνάμεις κατοχής για τον εντοπισμό των ελληνικών αντιστασιακών τμημάτων και η τελευταία το 2009 στην περιοχή της Ριτσώνας.

Ξεκινάμε από την παραλία της Δροσιάς που είναι απέναντι από το Κτυπονήσι, στο Πανόραμα και θα πεζοπορήσουμε σε ανηφορικό μονοπάτι με προορισμό ένα μικρό ξέφωτο στα 475 μέτρα υψόμετρο.

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας, με την πρώτη ώρα να ανεβαίνουμε στα 250 περίπου μέτρα σε βουνό με χαμηλή βλάστηση και πετρώδες έδαφος, μετά ακολουθεί 500 μέτρα αγροτικός δρόμος και στη συνέχεια ανεβαίνουμε πάλι σε ορεινό πανέμορφο μονοπάτι γεμάτο κουμαριές και πουρνάρια. Η θέα σε όλη τη διαδρομή είναι καταπληκτική, βλέπουμε από την γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι τα Λουκίσια, τα Σκορπονέρια και την Παραλίμνη, όλο τον Βόρειο Ευβοϊκό και τα βουνά της Εύβοιας.

Η πεζοπορία θα τερματίσει στο σημείο εκκίνησης, άρα θα γυρίσουμε από την ίδια διαδρομή στην επιστροφή, ώστε εάν κάποιος δεν επιθυμεί να κάνει όλη τη διαδρομή, μπορεί να επιστρέψει στο πούλμαν.

Μήκος Διαδρομής : 7 χλμ

Διάρκεια : 4-5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1+

Υψομετρική Διαφορά : +/- 475 μ

Μαζί μας εκτός από την καλή μας διάθεση, απαραίτητα πρέπει να έχουμε ορειβατικά μποτάκια (όχι αθλητικά, για την πεζοπορία), μπατόν, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια στο πούλμαν, αδιάβροχο, καπέλο, αντηλιακό, σνακ και νερό

Λόγω Covid θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Η μάσκα μέσα στο πούλμαν είναι υποχρεωτική.

Επίσης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (Rapid), θα γίνει έλεγχος.

Αρχηγός : Μπράνης Χρήστος 6944457519

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας 6939205638