Event: Θρακικά Τέμπη

Απρ
28
image_pdfimage_print

4ήμερη πεζοπορική

28 Απριλίου – 1 Μαΐου 2018

Στενά Νέστου – καταρράκτης Λειβαδίτη – περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης – Πόρτο Λάγος – λίμνη Βιστωνίδα

Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Ένας προορισμός που σίγουρα όλοι μας θέλουμε να επισκεφτούμε, τουλάχιστον μια φορά, αλλά η απόσταση από το κλεινόν άστυ μας δυσκολεύει. Το 2018  λοιπόν μας δίνει ένα όμορφο τετραήμερο, την Πρωτομαγιά και έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε δεόντως.

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει απ’ την Ν. Ιωνία για την πόλη της Ξάνθης όπου θα φιλοξενήσει τις 3 επόμενες νύχτες. Οι επόμενες μέρες θα είναι γεμάτες όμορφες εικόνες, ήχους, νερά και το πράσινο της άνοιξης. Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε από κοντά την περιοχή του Λειβαδίτη και των Θρακικών Τεμπών, να περπατήσουμε σε κατάφυτα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν σε καταρράκτες και ποτάμια, να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο δειλινό στο Πόρτο Λάγος της λίμνης Βιστωνίδας και τέλος να εξερευνήσουμε την παλιά πόλη της Ξάνθης όπως οι ντόπιοι πεζοπόροι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους.

Σάββατο (28/04/2018)

Αναχώρηση από Αθήνα με προορισμό την Ξάνθη με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στο ξενοδοχείο νωρίς το απόγευμα, τακτοποίηση στα δωμάτια και ξεκούραση από το πολύωρο ταξίδι μας.

Κυριακή (29/04/2018)

Μετά το πρωινό μας, θα κατευθυνθούμε οδικώς προς την οροσειρά της Ροδόπης.

«Ο Λειβαδίτης είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ξάνθης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ στο όρος Χαϊντού της οροσειράς Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Θράκης και κάπου εκεί υπάρχει ένας περίφημος καταρράκτης που για τον  φτάσει κανείς, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές. Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους»(κείμενο από www.cityofxanthi.gr)

Έτσι και εμείς θα απολαύσουμε αυτή τη μοναδική ομορφιά και θα αφουγκραστούμε τους υπέροχους ήχους της φύσης. Και επειδή από όλο αυτό το μαγικό τοπίο θα έχουμε πεινάσει, θα γευματίσουμε στην ευρύτερη περιοχή και θα επιστρέψουμε για  ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας.

Ώρες πεζοπορίας : 5 – 6

Το απόγευμα σειρά έχει η λίμνη Βιστωνίδα και συγκεκριμένα το Πόρτο Λάγος όπου θα φτάσουμε οδικώς για να απολαύσουμε τα όμορφα χρώματα του δειλινού.

Δευτέρα (30/04/2018)

Μας περιμένουν στα στενά του Νέστου. Τι να γράψει κανείς για το όμορφο αυτό κομμάτι της χώρας μας. Λίγα τα λόγια για το μεγαλείο της φύσης της περιοχής.

«Ο ποταμός Νέστος, το φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης, σχηματίζει στο μακρύ του ταξίδι τοπία μοναδικής ομορφιάς με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μια φλέβα ζωής, φιλοξενεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Αναμφίβολα, το καλύτερο κομμάτι του ποταμού είναι τα Στενά του Νέστου, επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος 23.800 στρεμμάτων, που έχει απόλυτα δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί ως Αισθητικό Δάσος» (κείμενο http://www.visitgreece.gr)

Μέσα από την πεζοπορία μας θα απολαύσουμε ένα μικρό μέρος αυτής της ομορφιάς. Στο τέλος των δραστηριοτήτων μας θα απολαύσουμε το γεύμα μας στην ευρύτερη περιοχή και θα επιστρέψουμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας.

Ώρες πεζοπορίας : 5 – 6

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα περπατήσουμε σε μονοπάτια του περιαστικού δικτύου της Ξάνθης ξεκινώντας από την παλιά πόλη, σε μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί από τον ΕΟΣ της πόλης. Θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε την προσπάθεια του τοπικού συλλόγου περπατώντας σε παλιά και ιστορικά μονοπάτια. Η πεζοπορία μας θα είναι εύκολη και δεν θα ξεπεράσει τις 1 ½ – 2 ώρες.

Τρίτη (01/05/2018)

Θα αποχαιρετίσουμε την όμορφη πόλη της Ξάνθης και θα υποσχεθούμε ότι θα επιστρέψουμε για να δούμε όσα δεν προλάβαμε να δούμε αυτή την φορά. Στάση για γεύμα και κρασάκι σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας.

Σημείωση : Το πρόγραμμα των απογευμάτων ενδέχεται να αλλάξει αναλόγως του χρόνου που θα διαρκέσουν οι πρωινές πεζοπορίες. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μπορέσουμε όλοι μας να απολαύσουμε τις ομορφιές που μας προσφέρει απλόχερα αυτό το κομμάτι γης στην Θράκη.

Απαραίτητος εξοπλισμός χαμόγελο και θετική διάθεση.

Αρχηγός : Βασιλείου Ιφιγένεια

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας