Μια ανοιξιάτικη εκδρομή στην Τεγέα

Άνοιξη. Ανοίγει ο καιρός, ανοίγουν τα φυτά, ανοίγουν τα παράθυρα και οι καρδιές μας !!!! Μια εποχή γεμάτη χρώματα, αρώματα και φως, το ξύπνημα της φύσης, η κατάλληλη εποχή για εξορμήσεις στην εξοχή.

Μια ομάδα  του Φυσιολατρικού λοιπόν τη Κυριακή (11.03.2018) το πρωί ξεκίνησε για μια ακόμη εξόρμηση στην φύση. Πρώτος προορισμός μας, η Ι. Μ. Βαρσών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Πρόκειται για έναν παράδεισο, καταφύγιο ομορφιάς, χτισμένο πάνω στην πλαγιά του όρους Κτενιάς.

Το εσωτερικό της Μονής είναι γεμάτο από τοιχογραφίες δεκάδων Αγίων, Οσίων, Μαρτύρων, Προφητών. Από τους μοναχούς, είχαμε μια σύντομη ενημέρωση για το ιστορικό της Μονής, και κατόπιν την καθιερωμένη προσφορά τους σε καφέ με τα συνοδευτικά τους και δροσερό νερό.

Όλο για την Σπάρτη λένε και γράφουν, ότι ήταν ο Γολιάθ της Πελοποννήσου, αλλά υπήρχε κι ένας άλλος εδώ, πολύ πριν την ίδρυση της Σπάρτης, ήταν ήσυχος όταν δεν τον ενοχλούσαν. Πρόκειται για την Τεγέα, μια πόλη στο νότιο μισό του κάμπου της Τρίπολης. Το αρχαιολογικό  Μουσείο της πόλης αυτής επισκεφθήκαμε. Ένα μικρό πέτρινο Μουσείο, ένα μικρό κόσμημα της περιφέρειας, που μας αφηγείται την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας, και  γιατί συγκεντρώνει πολλά έργα του Παριανού γλύπτη Σκόπα. Λίγα μέτρα από το Μουσείο, βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της Αλέας Αθηνάς, όπου μέσα στο ιερό υπήρχε το άγαλμα της Αθηνάς από ελεφαντόδοντο, το άγαλμα του Ασκληπιού, το άγαλμα της Υγείας και τα δόντια του Ερυμάνθιου Κάπρου.

Από την Τεγέα, καταλήξαμε στο Ναύπλιο, ίσως στη πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί γευματίσαμε και απολαύσαμε τον καφέ μας, άλλοι στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου και άλλοι στην πανέμορφη παραλία του.

Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στη Ν .Ιωνία όλοι με ένα πλατύ χαμόγελο, περιμένοντας να συναντηθούμε πάλι σε επόμενη εκδρομή του Φ.Ο.Ν.Ι.

Παναγιώτου Αγγελική