27 Απριλίου 2024 / Πεζοπορική – Αισθητικό Δάσος Μογγοστού

 

Μονοήμερη Πεζοπορική

27 Απριλίου 2024

Το δρυοδάσος του Μογγοστού είναι ένα µνηµείο της φύσης, καταχωρηµένο στα “αισθητικά δάση” του δικτύου NATURA. Η συνολική του έκταση είναι 7.185 στρέμματα και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Μεγάλος Βάλτος και Θροφαρί.

Είναι ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυοδάσος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που φύτρωσε μόνο του, ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη. Τα κυριότερα δέντρα που θα συναντήσουμε είναι η πλατύφυλλος βελανιδιά (δρυς), η χαλέπιος πεύκη, η μαύρη πεύκη σε μεμονωμένα άτομα, η κεφαλληνιακή ελάτη, το πουρνάρι, το φυλίκι, ο κέδρος, το ρείκι, η κουτσουπιά και οι χαρακτηριστικές κουμαριές και γλυστροκουμαριές.

Αναχώρηση από τη Ν.Ιωνία, με προορισμό το Σούλι Κορινθίας.

Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από τη βρύση στην διασταύρωση της Χούνης. Ύστερα από περπάτημα 10 λεπτών σε χωματόδρομο, θα μπούμε στο μονοπάτι. Θα ανηφορίσουμε ελαφρώς στο ρέμα και μετά από λίγο αρχίζει το δρυοδάσος.

Θα συνεχίσουμε σε πιο χαμηλή βλάστηση πορευόμενοι παράλληλα με την χαράδρα της Χούνης.

Θα συναντήσουμε το πρώτο τριγωνομετρικό κολωνάκι στα 953 μ με υπέροχη θέα προς το Μάρκασι, τα χωριά του Ξυλοκάστρου έως και την οροσειρά της Ζήρειας.

Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το δεύτερο τριγωνομετρικό κολωνάκι στα 943 μ, κάνοντας μία μικρή παράκαμψη (προαιρετικά) για να δούμε το ιδιαίτερο ανάγλυφο κάθετων βράχων και μικρών σπηλαίων που έχουν σχηματισθεί.

Φτάνοντας στο κολωνάκι θα έχουμε θέα προς την Παναγία την Κορφιώτισσα, την Τσούκα Ζεμενού και τον Κορινθιακό κόλπο.

Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.

Γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής και επιστροφή στη Ν.Ιωνία.

Μήκος Διαδρομής : 10 χλμ

Διάρκεια : 4 5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (Εύκολη, κατάλληλη και για αρχαρίους)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 280 μ

*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Καρδερίνης Στέλιος τηλ 694 622 6006

Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ 697 732 7369

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.