02 Ιουνίου 2024 / Πεζοπορική – Πόρος

Μονοήμερη πεζοπορική

02 Ιουνίου 2024

Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους”

Γιώργος Σεφέρης -Ημερολόγιο 13/08/1946

Αναχωρούμε στις 7.00 το πρωί από τη Ν. Ιωνία (ΙΟΡΔΑΝΗΣ, Λ. Ηρακλείου 230) και με ενδιάμεση στάση, άφιξη στον Γαλατά. Εκεί με ferryboat θα περάσουμε απέναντι στο λιμάνι του Πόρου.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, αρχικά περιδιαβαίνει τα γραφικά σοκάκια της πόλης, στο πιο μικρό νησάκι του ζεύγους νησιών του Πόρου, της αρχοντικής Σφαιρίας. Ξεκινώντας από το λιμάνι θα συναντήσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη “Χατζοπούλειο”, το Καστέλι όπου βρίσκεται το Ρολόι (κτίσμα του 1927), το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και τον μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, ο εσωτερικός διάκοσμος του οποίου είναι έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Θα ανηφορίσουμε προς την παλιά δεξαμενή ύδρευσης και ακολουθώντας το διαμορφωμένο μονοπάτι με θέα στον δίαυλο μεταξύ Πόρου και Γαλατά θα περάσουμε από τον Άγιο Αθανάσιο, τον παλιό Ανεμόμυλο που βρίσκεται στη κορυφή της Σφαιρίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πούντα (τη γειτονιά των ψαράδων) και θα καταλήξουμε στους Αγίους Αναργύρους με την εντυπωσιακή θέα.

Στη συνέχεια περνώντας στην Καλαυρεία από το κανάλι θα κινηθούμε παραλιακά βόρεια. Θα ξεκινήσουμε από τον οικισμό Πέρλια και στην πορεία μας θα συναντήσουμε το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, το Λιμανάκι της Αγάπης, τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου, μέσα σε ένα πανέμορφο όρμο είναι αμφιθεατρικά κτισμένος ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Εκεί όσοι το επιθυμούν μπορούν να ρίξουν μια βουτιά στη θάλασσα. Το λεωφορείο θα μας γυρίσει στο λιμάνι και θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα.

Μήκος Διαδρομής : 8,5 χλμ (τα τελευταία 4,5 χλμ είναι παραλιακά, από τον δρόμο. Όποιος δεν θέλει να περπατήσει παραλιακά, μπορεί να φτάσει στον ρώσικο ναύσταθμο με το λεωφορείο).

Διάρκεια : 4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (Εύκολη, κατάλληλη και για αρχαρίους)

Υψομετρική Διαφορά : 150 μ

*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 697 374 6769

Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ 697 732 7369

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.