27-29 Οκτωβρίου 2023 / Λίμνη Πλαστήρα – Θεσσαλικά Άγραφα

3ήμερη πεζοπορική

27-29 Οκτωβρίου 2023

Μία εξόρμηση που συνδυάζει το υγρό στοιχείο με τις επιβλητικές περήφανες βουνοκορφές.

Λίμνη Πλαστήρα, ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Άλλωστε οι ντόπιοι συνηθίζουν να τη λένε η «λίμνη των 4 εποχών». Είτε χιονισμένη, είτε ανθισμένη η περιοχή ξέρει να σαγηνεύει τους επισκέπτες και να τους χαρίζει όμορφες και μοναδικές αναμνήσεις .

Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού Καρδίτσας όπου το φυσικό τοπίο γίνεται ένα με την τεχνητή λίμνη αλλάζοντας χρώματα και εικόνες κάθε εποχή.

Άγραφα, το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της χώρα μας, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο, άγριες, δύσβατες και απότομες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη, κάθετες ορθοπλαγιές, γνωστές για την ομορφιά τους και τη δυσκολία τους, εκτεταμένα αλπικά οροπέδια, διάσελα, επιβλητικές χαράδρες.

Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα έχουν προσδώσει στα Άγραφα το προσωνύμιο “τα Ελληνικά Ιμαλάια”.

Παρασκευή 27/10/2023

Αναχώρηση από τη Ν. Ιωνία το απόγευμα, με προορισμό τα Καλύβια Πεζούλας όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Σάββατο 28/10/2023

Αναχώρηση το πρωί για το καταφύγιο των Αγράφων στη θέση «Καραμανώλη» σε υψόμετρο 1.536 μ, 6 χιλιόμετρα από το χωριό Νεράιδα.

Πεζοπορία μέχρι την κορυφή Τέμπλα στα 1.826 μ. Όσο ανεβαίνουμε η θέα θα μας αποζημιώνει. Η λίμνη Πλαστήρα και τα χωριουδάκια που την περιβάλλουν φαίνονται σαν μικρογραφίες, ενώ οι ορεινοί όγκοι των Δυτικών (Ευρυτανικών) Αγράφων (Ντεληδήμι, Τσούκα Σάκκα) κλέβουν την παράσταση.

Α΄ ομάδα (εύκολη πεζοπορία). Αφού θαυμάσουμε τη θέα, θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο όπου θα περιμένουμε τη Β΄ομάδα.

Μήκος Διαδρομής : 4 χλμ

Διάρκεια : 3 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/- 300 μ

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη

Β΄ ομάδα (δύσκολη πεζοπορία). Αφήνοντας την Τέμπλα, (στα αριστερά μας διακρίνουμε πλήθος κορυφών και οροσειρών), ακολουθούμε τη σήμανση περπατώντας για περίπου 1χλμ στην κορυφογραμμή χωρίς υψομετρικές διακυμάνσεις. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε το μνημείο του αδικοχαμένου ορειβάτη. Η διαδρομή σε αυτό το σημείο γίνεται κατηφορική και πέφτουμε στα 1.682 μ. Για τα επόμενα 2χλμ η ανάβαση είναι απαιτητική και χρειάζεται υπομονή για να φτάσουμε στα 2.154 μ στην κορυφή Βουτσικάκι. Θα μας αποζημιώσει όμως η θέα.

Μήκος Διαδρομής : 12 χλμ

Διάρκεια : 6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + 760 μ / – 300 μ

Βαθμός δυσκολίας : Δύσκολο

Επιστροφή στο καταφύγιο από την ίδια διαδρομή, όπου θα μας περιμένει το πούλμαν για να μας πάει στο ξενοδοχείο μας.

Κυριακή 29/10/2023

Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Πελεκετής. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.400 μ, σε μια απόκρημνη πλαγιά των Θεσσαλικών Αγράφων, κοντά στο χωριό Καρίτσα στην Καρδίτσα, η Μονή χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία της οφείλεται στον τρόπο που χτίστηκε, καθώς πελεκήθηκε ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος όπου βρίσκεται φωλιασμένη.

Είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, χάρη στην πλούσια ιστορία και την περίτεχνη κατασκευή της, ενώ διαθέτει και εκπληκτική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα.

Θα συνεχίσουμε με το πούλμαν κάνοντας τον γύρο της λίμνης και σε κάποιο σημείο θα σταματήσουμε για να κάνουμε μία μικρή πεζοπορία 2-3 ωρών.

Αφού γευματίσουμε, θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για τη Ν. Ιωνία.

*** Ο αρχηγός μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα αναλόγως συνθηκών και συγκυριών.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, τις ημέρες διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Μπέγκα Γκέλυ 694 414 4789

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας 693 920 5638