07 Οκτωβρίου 2023 / Αίγινα – Παλαιοχώρα

Ημερήσια πεζοπορική

07 Οκτωβρίου 2023

Γνωρίζατε πως ο Σαρωνικός κρύβει τον δικό του άγνωστο Μυστρά;

Πιο συγκεκριμένα στο πανέμορφο νησί της Αίγινας συναντάμε μια υπέροχη καστροπολιτεία στα πρότυπα του διάσημου Μυστρά της Λακωνίας.

Η Παλιαχώρα, γνωστή επίσης ως Παλαιά Χώρα και Παλαιοχώρα, είναι εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός. Η Παλαιοχώρα αποτέλεσε από τους μέσους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα τον κεντρικό οικισμό του νησιού. Είναι κτισμένη σε λόφο κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού, πάνω από τη μονή του Αγίου Νεκταρίου. Την έχτισαν οι ντόπιοι γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ. με σκοπό την προφύλαξή τους από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Ήταν η πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826.

Είναι το χωριό για το οποίο συνήθιζαν να λένε “όπου καμπάνα και παπάς”, αφού κάποτε είχε 366 εκκλησίες (μία για κάθε μέρα του χρόνου) αλλά και 800 σπίτια. Σήμερα σώζονται μόλις 38 εκκλησίες βασιλικού ρυθμού.

Θα συναντηθούμε στις 07:30’ το πρωί του Σαββάτου (07/10/2023) μπροστά από τα πλοία που φεύγουν για Αργοσαρωνικό – Πύλη Ε8.

Στις 07:45’ θα εκδώσουμε ένα ομαδικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής και θα επιβιβαστούμε στο καράβι που αναχωρεί στις 08:20′ (Άγιος Νεκτάριος).

Μετά την άφιξή μας στο νησί και χρησιμοποιώντας το τοπικό ΚΤΕΛ θα αναχωρήσουμε για τον Αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας.

Άφιξη στην Αφαία μετά από 30′ λεπτά περίπου. Εκεί όσοι θέλουν θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο ενώ οι υπόλοιποι θα πιούν ένα σύντομο καφέ στο κυλικείο.

Θα κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, Από εκεί θα αρχίσει η πεζοπορία μας όπου μέσω Μεσαγρού θα φτάσουμε, μετά από 3 ώρες περίπου, στην Παλαιοχώρα της Αίγινας για μια ελεύθερη περιήγηση στο χώρο.

Φεύγοντας από την Παλαιοχώρα θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Τελειώνοντας από εκεί θα πάρουμε το τοπικό ΚΤΕΛ για να επιστρέψουμε στην πόλη της Αίγινας. Εκεί θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό, καφέ ή για όσους θέλουν για μπάνιο.

Επιστροφή στις 19:15′ για Πειραιά (Νήσος Αίγινα).

Οι πεζοπόροι θα πρέπει να φροντίσουν για την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Καθώς επίσης και την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή και νερό κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.


Αρχηγός : Ζουμπουλιάς Παναγιώτης
Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας