25 – 28 Οκτωβρίου 2019 / Δράμα – Παρανέστι

4ημερη πεζοπορική

25-28 Οκτωβρίου 2019

Οδοιπορικό στα παρθένα δάση του Φρακτού και της Ελατιάς

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την Ξάνθη και τον Νέστο, φέτος θα γνωρίσουμε την βόρεια περιοχή της Δράμας, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα περπατήσουμε στα δύο μοναδικά και θαυμαστά παρθένα δάση της, του Φρακτού και της Ελατιάς.

 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

 Αναχώρηση από Ν. Ιωνία το απόγευμα, στις 4.00 μμ, για το Παρανέστι Δράμας με ενδιάμεσες στάσεις. Άφιξη στο Παρανέστι αργά, κοντά στα μεσάνυχτα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

 

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

 Το πρωί και αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα μεταφερθούμε προς το  παρθένο δάσος του Φρακτού (παλιά ονομασία  Ζαγκραντένια).

Το παρθένο δάσος Φρακτού βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος μιας ορεινής περιοχής με ψηλότερη κορυφή τη Δελήμποσκα στα 1.953 μ. Η περιοχή είναι γεμάτη από ρέματα με σημαντικότερα το Αχλαδόρεμα, το ρέμα της Λυκόλακκας, το ρέμα της Βαγγελίνας και το Στενόρεμα. Στο Φρακτό  βρίσκεται και η Χαράδρα του Αγριόγιδου όπου και οι όμορφοι καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Δάσος με δέντρα που απαντώνται στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με μαυρόπευκα, έλατα, οξιές, πενταβέλονες πεύκες, ερυθρελάτες και σημύδες. Η πλούσια πανίδα περιλαμβάνει πολλά και θαυμαστά είδη, σπάνια είδη αρπακτικών, χρυσαετοί, σταυραετοί κ.α, αρκούδες και αγριόγιδα κύρια, αλλά και λύκοι, αγριόχοιροι, κόκκινα ελάφια, ζαρκάδια

Για να μεταβούμε στο εργοτάξιο του Φρακτού από το Παρανέστι ακολουθούμε την άσφαλτο για 35 χιλ. που οδηγεί στα Θερμιά με το πούλμαν. Συνεχίζουμε με άλλο μέσο (φορτηγό ή άλλο) για αρκετά χιλιόμετρα σε χωματόδρομο. Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Μονοπάτι της Σημύδας συνεχίζει από τις Σάρες και μετά στο δρόμο προς τους Καταρράκτες του  Αχλαδορέματος. Ακολουθούμε το μονοπάτι μέσα στο πυκνό δάσος και προσεγγίζουμε εύκολα τον πρώτο καταρράκτη. Συνεχίζουμε για να συναντήσουμε τον δεύτερο καταρράκτη ενώ για τον τρίτο και πιο εντυπωσιακό χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια. Αφού απολαύσουμε την θέα των καταρρακτών πηγαίνουμε στη θέση Πανόραμα.

Επιστροφή στο Παρανέστι αργά το απόγευμα.

 Ώρες Πεζοπορίας : 5-6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : Ανάβαση +600-700 μ

Μήκος διαδρομής : 11-15 χλμ

 

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Παρθένο δάσος της Ελατιάς (παλιά ονομασία  Καράντερε). Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού Δράμας και εκτείνεται κατά μήκος της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Με ποσοστό κάλυψης 37% επί της συνολικής επιφάνειας του νομού, το δάσος της Ελατιάς αποτελεί το μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα της χώρας, με έκταση 700.000 στρέμματα.

Η Ελατιά είναι βουνό με μέγιστο υψόμετρο τα 1.826 μέτρα, την κορυφή Τσάκαλος. Βασικό χαρακτηριστικό του δάσους η ερυθρελάτη, είναι το σπάνιο κοκκινόκορμο έλατο που ευδοκιμεί μόνο στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο είδος το συναντά κανείς μόνο στη βόρεια Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες, καθιστώντας την ύπαρξή του στην Ελλάδα μοναδική. Σε πιο χαμηλές περιοχές θα συναντήσει κανείς τη χνοώδη και πλατύφυλλο δρυ, ενώ ψηλότερα βρίσκεται η ζώνη της οξιάς, του μαύρου πεύκου και της ομώνυμης με το δάσος, ελάτης. Με μοναδικά κωνοφόρα, ηλικίας 300 ετών και ύψους έως και 60 μέτρα δίκαια ανακηρύχθηκε, το δάσος της Ελατιάς, διατηρητέο μνημείο και Ευρωπαϊκός Δρυμός, το 1980.

Στην Ελατιά  βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ελατιάς. Ανατολικά του δασικού χωριού βρίσκεται η κοιλάδα του Στραβορέματος, η οποία αποτελεί ιδανικό χώρο υπαίθριας αναψυχής.

Πολύ νωρίς το πρωί και αφού πάρουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα μεταφερθούμε με το πούλμαν προς το  Δασικό χωριό της Ελατιάς που απέχει από το Παρανέστι 66 χλμ, σε μία όμορφη διαδρομή που συναντάμε τον Νέστο, πάμε για λίγο παράλληλα με αυτόν και συναντάμε το Φράγμα του Θησαυρού. Από το δασικό χωριό, με άλλο μέσο σε χωματόδρομο, θα κατευθυνθούμε προς το σημείο που συναντάμε μονοπάτι προς το Στραβόρεμα όπου και θα γίνει μία διαδρομή παραποτάμια, στο μεγαλύτερο μέρος της. Επιστροφή στο Παρανέστι, αργά το απόγευμα.

Ώρες Πεζοπορίας : 5-6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/-200 μ

Μήκος διαδρομής : 18 χλμ 

Δευτέρα  28  Οκτωβρίου 2019

Αποχαιρετούμε το Παρανέστι και αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής. Πρώτη στάση η πόλη της Δράμας, για μία μικρή γνωριμία, με επίκεντρο τις Πηγές της Αγ. Βαρβάρας και άλλα σημεία, όπως το Βυζαντινό τείχος και ότι άλλο προλάβουμε στο σύντομο χρόνο που θα μείνουμε στην πόλη. Εάν ο χρόνος το επιτρέψει μετά θα πάμε 23 χμ βορειδυτικά της Δράμας, όπου βρίσκεται το χωριό Αγγίτης και το περίφημο Σπήλαιο, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες καθώς επίσης και τις πηγές του ποταμού Αγγίτη, που είναι παραπόταμος του Στρυμώνα. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο για το κοινό σε μήκος 500 μ και αξίζει τον κόπο και το χρόνο μας να το επισκεφτούμε. Στάση για μεσημεριανό φαγητό κάπου στην παραλία της Πιερίας και επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ.

Σημείωση : Ανάλογα με τις καιρικές και γενικές συνθήκες και τις αντοχές της ομάδας, μπορεί να τροποποιηθεί η σειρά του προγράμματος και να πραγματοποιηθεί το σύνολο ή μέρος των διαδρομών που έχουμε προγραμματίσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα και να τα χαρούμε όλα !!!!!

 

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας