2 Φεβρουαρίου 2022 / Κιθαιρώνας

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2022

Η δεύτερη μας εξόρμηση για το 2022, θα είναι σε ένα κοντινό μας βουνό, τον Κιθαιρώνα.

Η μετακίνηση θα γίνει με τα δικά μας οχήματα.

Θα συναντηθούμε στις 9.45 π.μ. στο καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας “ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΚΟΣ”, στα 1.090μ., απ’ όπου θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. Για να φτάσουμε στο καταφύγιο περνάμε από τα Βίλια, συνεχίζουμε παίρνοντας τον δρόμο προς Πόρτο Γερμενό και στρίβουμε δεξιά όπου υπάρχει πινακίδα “ΠΡΟΣ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ.

Από εκεί παίρνοντας το μονοπάτι, εύκολα θα μας βγάλει στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή, τις Τρεις Κορυφές, με υψόμετρο 1.358 μ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τη βραχώδη κορυφογραμμή και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα φθάσουμε στην ψηλότερη κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία στα 1.409 μ.

Η υψηλότερη κορφή του βουνού είναι ο Προφήτη Ηλίας, παλαιότερα λεγότανε και Ελατιάς, βρίσκεται μεταξύ Πλαταιών (Βόρεια) και Αιγοσθένων (Νότια), ακολουθούν οι Τρεις Κορυφές (1.370μ – 1.365μ – 1.358μ). Άλλες κορυφές είναι το Λεστόρι (1.000μ), Λουκίσθι ή Λουκέσθι (1.004μ), Μπαχαντούρι (1.024μ) και Φρασούρι (1.043μ).

Ο μύθος λέει ότι ο Κιθαιρών έχει άπληστο και ωμό χαρακτήρα. Αφού φόνευσε τον πατέρα του, επιχείρησε να γκρεμίσει τον ήπιο αδελφό του, τον Ελικώνα, από τα βράχια. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι θεοί αποφάσισαν τη μεταμόρφωση των δύο αδελφών στα δύο γνωστά βουνά. Ο Ελικών εξαιτίας της πραότητας που έδειξε, έγινε η κατοικία των μουσών, ενώ ο Κιθαιρών λόγω της ασέβειας,έγινε καταφύγιο των Ερινύων («Ερινύων μυχός»).

Να σημειωθεί, ότι μετά τα τελευταία χιόνια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση και επομένως θα προχωρήσουμε όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή .

Ώρες πεζοπορίας : Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες (χωρίς χιόνι είναι περίπου 5 ώρες).

Θα χρειαστούμε χειμερινό εξοπλισμό δηλ., γκέτες, μπατόν, αδιάβροχο, γάντια, σκούφος και μόνο με ορειβατικά μποτάκια

Κόστος συμμετοχής : ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη του συλλόγου.

Σημείωση :

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα και ισχύοντα μέτρα για την ημερομηνία αυτή.

Δηλώσεις Συμμετοχής : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας  (693 920 5638)