13 Μαρτίου 2022 / Εξόρμηση στην Περαία Χώρα

Ημερήσια Πεζοπορική

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Σχεδιάσαμε μια εξόρμηση της “μιας ανάσας”.

Κυριακή πρωί στις 7:30 ξεκινάμε από Ν. Ιωνία και διανύοντας μόλις 100 χλμ φτάνουμε στο Λουτράκι. Μικρή στάση σε παραλιακό καφέ και στη συνέχεια φτάνουμε στην βορειοανατολική πλευρά της Κορινθίας στην λίμνη Βουλιαγμένης στην Περαχώρα Λουτρακίου.

Η πεζοπορία ξεκινάει από την λίμνη σε υψόμετρο σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας και μετά από περίπου 1,5 χλμ φτάνουμε σε υψόμετρο 220μ με σχεδόν συνεχόμενη ανηφόρα. Αυτό είναι και το υψηλότερο σημείο της διαδρομής που θα περπατήσουμε.

Εύκολα τα επόμενα περίπου 3,5 χλμ όπου ακολουθώντας δασικό χωματόδρομο φτάνουμε στο παλιό παράκτιο μονοπάτι που ένωνε τον οικισμό Στέρνα με τον Αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου το οποίο κινείται δίπλα στην ακτογραμμή της θάλασσας.

Εκεί θα χρειαστεί λίγη προσοχή μιας και με το που θα συναντήσουμε αυτό το κομμάτι και για περίπου 1 χλμ έχουμε πορεία πάνω στα βράχια της ακτής τα οποία έχουν απότομη και τραχιά επιφάνεια.

Το αμέσως επόμενο 1 χλμ είναι πορεία σε μονοπάτι λίγο εσωτερικά πιο ψηλά από τη θάλασσα και με λίγα περάσματα που θέλουν κι αυτά προσοχή. Και στο κομμάτι αυτό έχουμε άμεση επαφή και παραμένουμε δίπλα στη θάλασσα.

Τα τελευταία 2 χλμ είναι βατό μονοπάτι μέχρι το φάρο Μελαγκάβι, έναν από τους παλαιότερους πέτρινους φάρους του Κορινθιακού κόλπου, όπου και θα ολοκληρώσουμε την πεζοπορία μας.

Όποιος θέλει, αντί των τελευταίων 2 χλμ, υπάρχει η δυνατότητα στο σημείο αυτό να μην συνεχίσει μέχρι το φάρο και να περπατήσει περίπου 1 χλμ μέχρι το σημείο εκκίνησης στην λίμνη, όπου και θα μας περιμένει.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα κατευθυνθούμε στο Λουτράκι όπου εκεί ο καθένας μας θα ακολουθήσει την δική του ”ανάσα” με φαγητό, καφέ ή βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο.

Το απόγευμα επιβίβαση και αναχώρηση για Ν. Ιωνία.

Μήκος Διαδρομής : ~9 χλμ
Διάρκεια : 4,5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι εύκολη, στην αρχή όμως με συνεχόμενη ανηφόρα και στη συνέχεια με 2-3 περάσματα που θέλουν λίγη προσοχή.)

Υψομετρική Διαφορά : +/-220 μ

Μαζί μας εκτός από την καλή μας διάθεση, απαραίτητα πρέπει να έχουμε ορειβατικά μποτάκια (όχι αθλητικά, για την πεζοπορία), μπατόν, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια στο πούλμαν, αδιάβροχο, καπέλο, αντηλιακό, σνακ και νερό.

Λόγω Covid θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Η μάσκα μέσα στο πούλμαν είναι υποχρεωτική. Επίσης οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid (Rapid), θα γίνει έλεγχος.


Αρχηγός : Παπαζαχόπουλος Δημήτριος
Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας