19 Νοεμβρίου 2023 / Περιηγητική – Ευρωστίνα

Ημερήσια Περιηγητική

19 Νοεμβρίου 2023

Θα ξεκινήσουμε το πρωί της Κυριακής από την Νέα Ιωνία και μετά από την καθιερωμένη στάση θα περάσουμε από το Καμάρι Κορινθίας και θα ανεβούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κορφιώτισσας, σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, που μοιάζει να κρέμεται από τον βράχο. Το Μοναστήρι βρίσκεται πάνω από την κοινότητα Καμαρίου του δήμου Ξυλοκάστρου σε υψόμετρο 731 μέτρων και ονομάζεται “Παναγιά της Κορυφής”.

Η παράδοση αναφέρει ότι στα ερείπια αρχαίου κτίσματος, κτίστηκε στην αρχή ένα μικρό εκκλησάκι και αργότερα το μοναστήρι. Η προεπαναστατική ύπαρξη και ακμή του, προκύπτει από διάφορα ”ομόλογα” που χρονολογούνται γύρω στα 1750 και νωρίτερα.

Η σημερινή εκκλησία οικοδομήθηκε στα 1767. Στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το μοναστήρι συνέδραμε τους αγωνιστές “Έδωκε απ’ αρχής της επαναστάσεως εις όνομα του έθνους προς τους εφόρους δημογέροντας και προς τον στρατηγό Ι. Νοταρά, γρόσια 8.104”.

Μετά την επίσκεψη στο μοναστήρι θα πάμε σε ένα ορεινό χωριουδάκι χάρμα οφθαλμών, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων και χτισμένο έτσι ώστε να απολαμβάνει κανείς την θέα στο ομώνυμο οροπέδιο της Ζάχολης στην πανέμορφη Ευρωστίνα ή Ζάχολη, όπου υπήρξε η πρωτεύουσα του παλαιού Δήμου Ευρωστίνης και ήταν η “μητρόπολη” της Δυτικής Κορινθίας.

Στην είσοδο του χωριού, σε καλωσορίζει ένα παράξενο εκκλησάκι με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 17 τρούλους!!! Είναι ο Άγιος Γεώργιος, που χρονολογείται από το 1811. Αφού περπατήσουμε για λίγο μέσα στο χωριό, θα γευματίσουμε.

Το απόγευμα, παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, θα σταματήσουμε για καφέ στο Ξυλόκαστρο.

Νωρίς το βράδυ θα επιστρέψουμε στην Νέα Ιωνία.

Αρχηγός : Παναγιώτου Αγγελική  τηλ.6945687991

Κρατήσεις : Βεργοπούλου Μαρία  τηλ.6934294313