12 Νοεμβρίου 2023 / Πεζοπορική – Ζήρεια

Ημερήσια πεζοπορική

12 Νοεμβρίου 2023

Βαρνεβό -Φλαμπουρίτσα -σπήλαιο Ερμή – χιονοδρομικό Ζήρειας

Αναχώρηση στις 7.00 το πρωί από τη Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) και με μια ενδιάμεση στάση θα φτάσουμε σε 3 ώρες περίπου στη θέση Βαρνεβό (1.400 μ). Θα κινηθούμε κατηφορικά σε μονοπάτι με ομαλή κλίση, μέσα στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της τεράστιας σημασίας για τη βιοποικιλότητά της. Εδώ ζει ένας σημαντικός αριθμός απειλούμενων ειδών, όπως ο χρυσαετός, καθώς και αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγοί, πέρδικες κ.ά. Η σπάνια χλωρίδα, με πάνω από 100 είδη ενδημικών φυτών, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό.

Δύσκολη διαδρομή

Τα πρώτα 7,5 χλμ. είναι κατηφορικά με ήπια κλίση και με πολύ καλή σήμανση. Στα 2 χλμ. περίπου συναντάμε τον χωματόδρομο, ενώ στα 2,5 χλμ. Υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες με μερικά φυτά από τη χλωρίδα της περιοχής. Η διαδρομή μας πραγματοποιείται σε δάσος μαύρης πεύκης και ελάτης, ενώ στη συνέχεια πεζοπορούμε παράλληλα με την κοίτη του Τρικαλίτικου ποταμού, που αποτελεί την αρχή του ποταμού Σύθα, ο οποίος εκβάλει στο Ξυλόκαστρο, δίπλα στο λιμανάκι. Ακολούθως κινούμαστε ανηφορικά, με πολύ μεγάλη κλίση και υπέροχη θέα για να βγούμε σε χωματόδρομο που καταλήγει στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας.

Περίπου στα 10,2 χλμ. στον χωματόδρομο συναντάμε το μονοπάτι που οδηγεί στο μυθικό σπήλαιο του Ερμή σε υψόμετρο 1.700 μ., πάνω από το οροπέδιο της Ζήρειας, το οποίο θα επισκεφτούμε αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και ο χρόνος. Πρόκειται για ένα σπηλαιοβάραθρο μήκους 100 μ. και πλάτους 70 μ. πλούσια διακοσμημένο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. (Να σημειωθεί ότι στο σπήλαιο γίνεται καταρρίχηση με σχοινιά και δεν είναι για όλους).

Μήκος Διαδρομής : 11-12 χλμ

Διάρκεια : 6 ώρες (χωρίς το σπήλαιο) -7 ώρες (με το σπήλαιο)

Υψομετρική Διαφορά : +590 μ / –490 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 2 (μέτριο για έμπειρους πεζοπόρους, δύσκολο για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση)

Εύκολη διαδρομή

Εκκίνηση από το Βαρνεβό και κοινή πορεία με την πρώτη ομάδα για περίπου 3,5 χλμ όπου και υπάρχει διακλάδωση που οδηγεί κατευθείαν στο χιονοδρομικό κέντρο. Θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία για 1 με 1,5 χλμ ακόμη δίπλα στην κοίτη του Τρικαλίτικου ρέματος και μετά επιστροφή στην διακλάδωση με απότομη ανάβαση για 1,5 χλμ από καθαρό και ωραίο μονοπάτι.

Μήκος Διαδρομής : 7-8 χλμ

Διάρκεια : 4-5 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +350 μ / –250 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 1 (εύκολο για έμπειρους πεζοπόρους, μέτριο για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση)

*** Η διαδρομή μπορεί να γίνει με αντίθετη φορά, αν κριθεί σκόπιμο.

*** Εξοπλισμός : Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, γκέτες, fleece, μπουφάν αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, σκούφος, νερό, ξηρά τροφή, δεύτερα παπούτσια και ρούχα για το λεωφορείο και φακός κεφαλής για το σπήλαιο.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, τις ημέρες διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 6973 746 769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 6939 205 638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.