19 Ιανουαρίου 2020 / Η ¨δική μας¨ Πάρνηθα

Ημερήσια  πεζοπορική

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

 

Θρακομακεδόνες – Κορομηλιά – Μεσσιανό Νερό – Μόλα – καταφύγιο Φλαμπούρι

 

Πρώτη πεζοπορική εξόρμηση του Φ.Ο.Ν.Ι. για το 2020, στα μέρη μας, στη δική μας Πάρνηθα, αυτή τη φορά στον πυρήνα και την νοτιοανατολική πλευρά της και σε τρεις πηγές με πόσιμο δροσερό νερό, χειμώνα καλοκαίρι.

Θα ξεκινήσουμε από το τέρμα της οδού Καστοριάς στους  Θρακομακεδόνες στα 560 μ υψόμετρο και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι. Μπροστά μας θα δούμε τον βράχο της Πέτρας της Βαρυμπόμπης που είναι και εκπαιδευτικό αναρριχητικό πεδίο.

Μετά από 3,3 χλμ ανηφορικής διαδρομής μέσα από δάσος φτάνουμε στην Πηγή της Κορομηλιάς στα 1020 μ, όπου και θα κάνουμε μία στάση. Θα συνεχίσουμε προς την θέση Μόλα και σε 30’ περίπου θα φτάσουμε στην πηγή  Μεσσιανό Νερό στα 1060 μ υψόμετρο  και θα κάνουμε μία στάση  για να απολαύσουμε, αν η μέρα είναι καθαρή, απέραντη θέα προς την Εύβοια και τον Ευβοϊκό κόλπο. Σε 30’ περίπου θα φτάσουμε στη θέση Μόλα όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με μια πηγή αλλά και το εκκλησάκι του Αγ. Πέτρου στα 1060 μ.

Η Μόλα είναι διασταύρωση πολλών διαδρομών, προς το καταφύγιο Μπάφι, Λημικό, Παλιομήλεσι, Μαλακάσα κ.α. Μετά από την Μόλα επιστρέφουμε για λίγο από τα ίδια και μετά συνεχίζουμε προς το καταφύγιο Φλαμπούρι όπου και θα καταλήξουμε για φαγητό και  κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πεζοπορικού Τμήματος για το 2020 εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Αλλιώς αυτό θα γίνει σε κάποια από τις ταβέρνες της  Λ. Πάρνηθας.

Μήκος Πεζοπορίας : 8 χλμ

Υψομετρική Διαφορά : +600 / -150

Χρόνος Πεζοπορίας : 3.30 – 4.00 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας : 1 εύκολη (απευθύνεται και σε αρχάριους, με καλή φυσική κατάσταση)

  

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας