Πολωνία : Μία όαση στην Ευρώπη

polonia121

Είναι πράγματι τυχεροί όσα μέλη και φίλοι του Φυσιολατρικού Ομίλου Νέας Ιωνίας μπορούν και συμμετέχουν στις ετήσιες εκδρομές του Εξωτερικού. Εφέτος το πρόγραμμα του Ομίλου μας οδήγησε στην Πολωνία.

Δεν είναι στις προθέσεις μου για την εκδρομή αυτή να ακολουθήσω την «πεπατημένη» και να περιγράψω το πώς περάσαμε , που πήγαμε και τι είδαμε , αφού πια είναι δεδομένο ότι σε όλες τις εκδρομές του Ομίλου εσωτερικού και εξωτερικού περνάμε πολύ καλά και απολαμβάνουμε πάντα μια τέλεια οργάνωση. Θέλω όμως να γράψω λίγα λόγια για την πανέμορφη αυτή και καταπράσινη χώρα.

Η Πολωνία είναι μια χώρα που δεν την χορταίνει κανείς όσο και να την περιηγηθεί , όσο και να την ψάξει. Ομορφιές απείρου κάλλους ξετυλίγονται στα μάτια του επισκέπτη . Όπου να πάς , σε όποιο μέρος κι’ αν βρεθείς θαυμάζεις την τάξη, την καθαριότητα και το πράσινο της απέραντης πεδιάδας.

Από το Γκτάνσκ ,την Βαρσοβία, μέχρι την Κρακοβία απολαμβάνεις τον Βίστουλα αλλά και τον Οντέρ να συμπληρώνουν ένα ανεπανάληπτο τοπίο. Στην Τσεστόχοβα στην «Μαύρη Παναγιά» , βλέποντας το αμέτρητο πλήθος των προσκυνητών σε πιάνει δέος και ασυναίσθητα σκέπτεσαι ότι ή Παναγιά δεν είναι στην Τήνο , δεν είναι στην Λούρδη ή στην Πάρο, είναι παντού γιατί είναι η μάνα μας. Στα αλατωρυχεία μένεις έκπληκτος και σε κάθε σκαλί που κατεβαίνεις σκέπτεσαι πόσες ανθρώπινες θυσίες έγιναν για να υπάρχει μέχρι σήμερα αυτό το περίφημο δημιούργημα της γήινης σκέψης και σοφίας.

Τι να πει κανείς για το Άουσβιτς. Εδώ στέκεσαι μπροστά στα απαίσια κτίρια με δέος και σκέπτεσαι αλλά και διερωτάσαι μέχρι που μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός και η διαστροφή της ανθρώπινης σκέψης, μέχρι που μπορεί να οδηγήσουν το μίσος και οι φυλετικές διακρίσεις.

Αυτή είναι η Πολωνία μια χώρα που ίσως αν δεν την έχεις περπατήσει δεν σου λέει τίποτα ,αλλά που αν τη δεις δεν θα θέλεις να την αφήσεις. Αυτή την χώρα, την καταπράσινη με τα αγάλματα , τα μουσεία , τα μοναστήρια, την ήσυχη , την καθαρή ,θα συνιστούσα σε όποιον μπορεί να την επισκεφθεί και να την χαρεί.

Εμείς είχαμε την χαρά και την τύχη να την επισκεφθούμε και να την χαρούμε για 8 ημέρες ,χάρις την όπως πάντα άρτια οργάνωση του Φυσιολατρικού.

Να δώσουμε συγχαρητήρια λοιπόν σε όσους κοπίασαν να οργανώσουν αυτή την εκδρομή και να πούμε το καθιερωμένο πια που λέμε στο τέλος κάθε εκδρομής : «Πάντα τέτοια και σε άλλα με υγεία.»

Στέφανος Λιβέρης