ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ – VAGONETTO

fthiotida

Σάββατο πρωινό, πρώτη του Φλεβάρη, ημέρα συννεφιασμένη και μια ομάδα μελών του Φ.Ο.Ν.Ι. απτόητοι ξεκινήσαμε μια εκδρομή, ταξίδι στην ιστορία του Βωξίτη.

Μετά την στάση για το πρωινό καφέ για να ανοίξει καλά το μάτι μας, φθάσαμε στο ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ.

Πρώτη επίσκεψη η λεγόμενη ΜΠΛΕ αίθουσα, όπου προβλήθηκε η ταινία «η ιστορία του βωξίτη», ένα μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγείται η μικρή Μαρία, κόρη και εγγονή μεταλλωρύχου από την Άμφισσα, με θέμα τη μεγάλη ιστορία των Ορυχείων της ΓΚΙΩΝΑΣ. Ακολούθησε η επίσκεψη στης ΣΤΟΑΣ. Αφού φορέσαμε τα κράνη ασφαλείας, μεταφερθήκαμε με το VAGONETTO, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι τριάντα χρόνια πριν,200 m κάτω στη γη και ξεναγηθήκαμε σε μια τυπική ημέρα δουλειάς των εργατών της εποχής. Η όλη «αναπαράσταση» είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο οπτικοακουστικό σύστημα για την πιστή απόδοση των εργασιών της εποχής με ήχο και φως! Μέσα από το σύγχρονο σύστημα ατομικής ξενάγησης, ακούσαμε τους μεταλλωρύχους να μιλάνε τη δική τους γλώσσα, «μπαταριά» , «βάρδα» , «φουρνέλοοοο!!» και να χειρίζονται τα μηχανήματα της εποχής εκείνης.

Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείτο από τη γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο και η αίθουσα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος. Η Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων αποτελείται από μηχανήματα κυρίως υπόγειας εκμετάλλευσης τα οποία έχουν παροπλιστεί και τώρα εκτίθενται στον αύλειο χώρο του Μεταλλευτικού Πάρκου, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων.

Εδώ τελείωσε η ξενάγηση και όλοι εκστασιασμένοι αφήσαμε το χώρο του ΠΑΡΚΟΥ, σχολιάζοντας συνεχώς αυτά όλα που ακούσαμε και είδαμε.

Το γραφικό ΓΑΛΑΞΙΔΙ μας περίμενε για το γεύμα μας. Κάναμε βόλτα στα ήσυχα γραφικά σοκάκια, με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και αγορές παραδοσιακών προϊόντων. Αφήνοντας πίσω το γραφικό ΓΑΛΑΞΙΔΙ φθάσαμε στους ΔΕΛΦΟΥΣ, για τη διανυκτέρευση μας. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και κατά παρέες όλοι ξεχυθήκαμε για γνωριμία στο χωριό ΔΕΛΦΟΙ, μέχρι αργά το βράδυ.

Κυριακή πρωί, ακμαίοι όλοι, ξεκινήσαμε για το ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο των ΔΕΛΦΩΝ. Ακολούθησε ξενάγηση στο ΜΟΥΣΕΙΟ, στο οποίο στεγάζονται ευρήματα των ανασκαφών του δελφικού χώρου και αφού θαυμάσαμε και το υπέροχο άγαλμα του ΗΝΙΟΧΟΥ , συνεχίσαμε τη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο .

Μετά το τέλος της ξενάγησης, έχοντας χρόνο, αρκετοί τολμηροί , περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και ανηφόρησαν προς το ΘΕΑΤΡΟ και το ΣΤΑΔΙΟ. Η ομορφιά του χώρου σε θαμπώνει. Καιρός όμως να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Το χωριό ΧΡΙΣΣΟ μας περιμένει. Στη ταβέρνα του Φούρλα , αφού γευθήκαμε τα δυναμωτικά παϊδάκια , είπαμε καιρός να κατηφορίσουμε προς Ν .Ιωνία.

Παναγιώτου Αγγελική / Μέλος Φ.Ο.ΝΙ.