Θεσπρωτία – Αγ. Σαράντα

saranta

25-28/10/2014

Προετοιμασμένοι όλοι οι εκδρομείς του Φ.Ο.Ν.Ι. για καιρό ψυχρό και βροχερό, ξεκινήσαμε να επισκεφθούμε την Θεσπρωτία το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, που απλώνεται μεταξύ των Σουλιώτικων βουνών, της Μουργκάνας και του Ιονίου Πελάγους. Το μεσημέρι βρεθήκαμε στην Βόνιτσα, παραλιακή πόλη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου, με το Βενετσιάνικο Κάστρο της και το όμορφο νησάκι στον κόλπο μπροστά από την πόλη που ενώνεται με γέφυρα και προσφέρεται για περιπάτους. Ο καιρός μας διέψευσε. Καλοκαιρινός και έτσι απολαύσαμε το γεύμα μας στην όμορφη παραλία, κάνοντας και ένα μικρό περίπατο, απολαμβάνοντας την όμορφη θέα της πόλης.

Στη συνέχεια, περνώντας την υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας, φθάσαμε στο ειδυλλιακό τοπίο των Συβότων, όπου και θα διανυκτερεύαμε. Καταπράσινοι λόφοι τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν φιόρδ. Τακτοποίηση στα δωμάτια μας, δείπνο και ξεκούραση για την εξόρμηση της επόμενης ημέρας. Η ημέρα ήταν χαρά θεού, ξάστερος ουρανός και ό ήλιος λαμπερός. Ανηφορίσαμε για την Ιερά Μονή Γηρομερίου, δίπλα στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα. Μια μικρή στάση στο χωριό Φιλιάτες, μια αναμνηστική φωτογραφία στο μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες του Κουγκίου και του Ζαλόγγου, ένα καφεδάκι, μια μικρή βόλτα γνωριμία του χωριού και στη συνέχεια φθάσαμε στη Μονή. Στέκει σκαρφαλωμένη σαν αετοφωλιά στα Ηπειρώτικα βουνά, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ιστορία της Μονής αρχίζει αρχές του 14ου αιώνα, στην ακμή του Δεσποτάτου της ηπείρου. Η θέα μοναδική και ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι τοιχογραφίες του καθολικού. Ακολούθησε μικρή ξενάγηση για την ιστορία της Μονής από Μοναχό, και ακολούθως κατηφορίσαμε μεσημέρι πια για τη Σαγιάδα. Ένα γραφικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας ,ήσυχο, μακριά από την πολυκοσμία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Η καλοκαιρία μας επέτρεψε να γευματίσουμε στην παραλία. Επιστρέφοντας για το ξενοδοχείο δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια μικρή στάση στην Πάργα, με το όμορφο Κάστρο , τα γραφικά σοκάκια της και τα όμoρφα αμφιθεατρικά κτισμένα σπίτια της.

Η 27η Οκτωβρίου, παραμονή της Εθνικής επετείου, ήταν αφιερωμένη στο ταξίδι μας για τους Αγ. Σαράντα. Περνώντας τα σύνορα, και οδεύοντας προς Αγ. Σαράντα, περάσαμε από χωριά μικρά που άλλα έδειχναν εγκατάλειψη, άλλα ήταν μεγαλύτερα και κατοικημένα με καταστήματα που είχαν και Ελληνικές επιγραφές. Φθάσαμε στους Αγ. Σαράντα.

Πρώτη επίσκεψι στο Βουθρωτό. Στο Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού, που σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO,ξεναγηθήκαμε από Βόρειο-Ηπειρώτη ξεναγό. Στο χώρο αυτό υπήρχαν ερείπια του ναού του Ασκληπιού, Ρωμαϊκή κρήνη, Ρωμαϊκή σκηνή του Θεάτρου ,Γυμναστήριο, τα δημόσια Λουτρά, η Μεγάλη Βασιλική, το Βαπτιστήριο και φυσικά το Βενετικό κάστρο και η Ακρόπολη. Στο Μουσείο του Κάστρο, ήταν εκτεθειμένα ευρήματα από την περιοχή του Βουθρωτού. Η πόλη των Αγ. Σαράντα, το μαργαριτάρι των Βαλκανίων που ορισμένοι το αποκαλούν, είναι μια παραλιακή πόλη, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου υπάρχει Ελληνική Κοινότητα, Ελληνικά Σχολεία, και Εκκλησίες. Κατά μήκος της παραλίας, πολλά ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, καταστήματα , δηλαδή μια σύγχρονη παραλιακή μεγαλούπολη.

Την τελευταία ημέρα ,28 Οκτωβρίου, εθνική επέτειος αρχίζει η επιστροφή μας. Στην Δωδώνη επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο, περπατήσαμε στον χώρο, φωτογραφίες ως συνήθως και συνεχίσαμε προς ΜΕΤΣΟΒΟ. Εκεί στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, προλάβαμε το χορευτικό πρόγραμμα του εορτασμού της ημέρας. Κοπέλες με εθνικές ντόπιες ενδυμασίες και παιδιά του σχολείου χόρευαν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία. Μετά το γεύμα μας από το ΜΕΤΣΟΒΟ, κατηφορίσαμε με καιρό βροχερό κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι μας αλλά ευχαριστημένοι και χαρούμενοι από την τετραήμερη απόδραση μας από την πόλη.

Ας ευχηθούμε ο Φ.Ο.Ν.Ι να μας ταξιδεύει πάντοτε σε όμορφους προορισμούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Μέλος του Φ.Ο.Ν.Ι