ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

geraki

Ο Φ.Ο.Ν.Ι ψάχνει να βρει , να επισκεφθεί και να περπατήσει τόπους της πατρίδας μας με ιστορία και με φυσική ομορφιά. Αυτή τη φορά επιλέξαμε έναν τόπο που αποτελεί το τέλειο ορμητήριο για αποδράσεις στο βουνό του ΠΑΡΝΩΝΑ αλλά και στο ΜΥΣΤΡΑ και τον ΤΑΥΓΕΤΟ. Το ΓΕΡΑΚΙ είναι ο άγνωστος «μικρός Μιστράς» που μέχρι τώρα δεν είχαμε επισκεφθεί.

Πρωινό Σαββάτου 3/5/14 αναχωρήσαμε για την καινούργια εξερεύνηση μας.
Φθάσαμε στο ΓΕΡΑΚΙ όπου μας περίμενε ένας μόνιμος κάτοικος του χωριού, Γερακίτης από τη Μητέρα του ,ο οποίος ανέλαβε να μας ξεναγήσει και να μας αφηγηθεί την ιστορία του. Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε πριν από 6000 χρόνια. Το κάστρο του χρονολογείται από το 1209 και βρίσκεται 2 χλμ ανατολικά του χωριού.

Σε κάθε σημείο της ερειπωμένης παλιάς πολιτείας , υπάρχει πληθώρα βυζαντινών ναών. Η επίσκεψη από κοντά δεν ήταν δυνατή, λόγω έργων αναστηλώσεων του Κάστρου. Έτσι το είδαμε εκ του μακρόθεν και νοητά με την αφήγηση του Κου Πρεβεδώρου, ήταν σαν να βρισκόμαστε εκεί. Εντυπωσιακός ο Αγ. Αθανάσιος με λίγες αξιόλογες αγιογραφίες , στο τέλος του οικισμού προς το Κάστρο. Στο κέντρο της πόλης συναντήσαμε τον ενοριακό Ναό της Κοιμ. της Θεοτόκου, ναός του 1702, με επιβλητικό κωδωνοστάσιο και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το πέτρινο Δημοτικό σχολείο εντυπωσιακό και κοντά του πάνω στο δρόμο οι μικροί Άγιοι Θεόδωροι.
Αφήσαμε για λίγο το ΓΕΡΑΚΙ και κατευθυνθήκαμε προς το χωριό ΒΡΟΝΤΑΜΑ. Σε μια απότομη χαράδρα πάνω από τον ποταμό ΕΥΡΩΤΑ, βρίσκεται το μνημείο του Παλαιομονάστηρου. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 12ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένου, που η οχυρωματική του θέση, προστάτευε τους κατοίκους που κρύβονταν εκεί, από τα στρατεύματα του ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΑΣΑ, που τους έκαψε το 1825. Υπάρχουν τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό. Το Παλαιομονάστηρο έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό – θρησκευτικό μνημείο. Η ομορφιά της τοποθεσίας καταπληκτική, το πράσινο οργίαζε και η εικόνα του Ευρώτα σε άφηνε άφωνο. Όλοι εκστασιάσθηκαν από τη θέα που αντίκρισαν.

Επιστροφή στο ΓΕΡΑΚΙ για γεύμα στην τοπική ταβέρνα «ΤΟ ΑΧΝΑΤΙ». Καλό φαγητό, καλό κρασί και προπάντων απερίγραπτη η θέα του Λακωνικού κάμπου.
Λίγη ξεκούραση στο ξενοδοχείο <<ΟΑSI>> στη ΣΚΑΛΑ και το βράδυ όλοι μαζί στο ουζερί «ΣΟΥΣΟΥΡΟ» , για το ομαδικό ξεφάντωμα.

Κυριακή πρωί αναχωρούμε. Αφήνουμε τη Λακωνία και ανηφορίζουμε την πανέμορφη καταπράσινη ορεινή ΚΥΝΟΥΡΙΑ. Πρώτη μαγευτική εικόνα το χωριό ΚΟΣΜΑΣ και ακολουθεί μια μικρή στάση στη Μονή Ελώνης. Προσκύνημα, απαραίτητες φωτογραφίες της θέας της Μονής και προορισμός το ΛΕΩΝΙΔΙΟ με τα διάσπαρτα όμορφα αρχοντικά, με τις όμορφες αυλόπορτες. «Καούρ εκοκιάτε» (Καλώς εκοπιάσατε) γράφει η πινακίδα και εμείς αφού μας καλωσόριζε, καθίσαμε να γευτούμε τον καφέ μας ,το δροσερό νεράκι και μια μικρή βόλτα στα δρομάκια του.

Επόμενος σταθμός μας το πανέμορφο ΑΣΤΡΟΣ. Γεύμα με θέα τη θάλασσα. Η ώρα περνά και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την όμορφη παραλία για να βρεθούμε στα ΙΣΘΜΙΑ και στη συνέχεια στη Νέα Ιωνία , χαρούμενοι με γεμάτες τις μπαταρίες μας μέχρι την επόμενη εξόρμηση μας στη φύση.

Το μέλος του ΦΟΝΙ
Αγγελική Παναγιώτου