Βόλτα στο δάσος αναψυχής Τατοΐου και στη λίμνη Μπελέτσι

mpeletsi

Ο Φυσιολατρικός  Ομιλος Ν. Ιωνίας  στις 6 Δεκεμβρίου 2015 έκανε τη βόλτα του στα Βασιλικά ανάκτορα Τατοΐου που βρίσκονται μόλις 25 χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας και που για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας παραμένουν άγνωστα, τόσο τα ίδια τα ανάκτορα που τώρα είναι εγκαταλελειμμένα όσο και ο φυσικός παράδεισος που τα περιβάλλει.

Μόλις φτάσαμε, μας παρέλαβε ο κ. Κουτσαβλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων κτήματος Τατοϊου», ο οποίος μας ξενάγησε στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, περάσαμε από όλα τα ιστορικά κτίσματα, τα οποία είναι μισογκρεμισμένα.  Βέβαια περπατήσαμε ανάμεσα από  ψηλά κυπαρίσσια, πλατάνια και βαλανιδιές σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον που όμοιο του  δεν βρίσκει κανείς στα προάστια των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών.  Η ξενάγηση κράτησε 3 ώρες, αλλά ήταν τόσο κατατοπιστική και το περιβάλλον τόσο φιλικό που η κούραση δεν μας άγγιξε.

Μετά την ξενάγησή μας, πήγαμε στη Λίμνη Μπελέτσι, είναι ένας από τους κρυμμένους παράδεισους δίπλα στην Αθήνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε  τη δεκαετία του 1970 , κατά λάθος όταν γινόντουσαν τα έργα για να φτιαχτεί η Ιπποκράτειος  Πολιτεία. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη κορυφή που υψώνεται πίσω της. Η άλλη της ονομασία είναι Λίμνη Κιθάρα, γιατί το σχήμα της θυμίζει κιθάρα.

Επειδή στους φυσιολάτρες αρέσει και το καλό φαγητό, μετά από μια ευχάριστη κούραση, διαλέξαμε μια ταβέρνα κοντά στα Ανάκτορα όπου και γευτήκαμε τα ωραία ψητά της κυρά Μαρίας και το τοπικό βαρελίσιο κρασί. Τίποτα άλλο δεν θέλαμε και έτσι με γεμάτες «τις μπαταρίες μας» γυρίσαμε στη Ν. Ιωνία. Φυσικά ας ελπίσουμε ότι το κράτος , επειδή πια το κτήμα είναι πλέον περιουσία όλων των Ελλήνων, θα το αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο για τον κόσμο, που έχει ανάγκη από τέτοιες «ανάσες».

 

Καίτη Ευκλείδου

Έφορος Πολιτιστικών