17 Απριλίου 2019 / Εθνική Λυρική Σκηνή – «Οι Γάμοι του Φίγκαρο»

Ο Φυσιολατρικός Όμιλος αποφάσισε στα πλαίσια  των πολιτιστικών εκδηλώσεων, να μας πάει στην Εθνική Λυρική Σκηνή που βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις

17 Απριλίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ.

να παρακολουθήσουμε την πρώτη από τις τρεις όπερες του Μότσαρτ «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1786, τρία χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Το κείμενο απηχεί την ταραγμένη εποχή και την ένταση στις σχέσεις των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, του κόμη και της κόμισσας, και των υπηρετών τους Σουζάννας και Φίγκαρο. Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ σκιαγραφεί με λιτά μέσα τον χαρακτήρα κάθε προσώπου.

O σκηνοθέτης της παραγωγής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, σημειώνει : «Οι γάμοι του Φίγκαρο, όπως και τα υπόλοιπα έργα της συνεργασίας Μότσαρτ – Ντα Πόντε, υποφέρουν συχνά από την αδιαμφισβήτητη ένταξή τους στην κατηγορία των διαχρονικών αριστουργημάτων.

Υπόθεση : 
Ο Κόμης Αλμαβίβα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τους γάμους του υπηρέτη του, Φίγακρο, με την όμορφη υπηρέτρια της συζύγου του, την Σουζάνα, την οποία έχει βάλει στο μάτι για τον εαυτό του και προσπαθεί να επαναφέρει το παλαιότερο δικαίωμα του φεουδάρχη στην πρώτη νύχτα του γάμου (Droit du seigneur)Ο Φίγκαρο και η Σουζάνα όμως, είναι αποφασισμένοι να τον σταματήσουν και, με τη βοήθεια της Κόμισσας Αλμαβίβα, η οποία θέλει να κερδίσει ξανά την αγάπη του άνδρα της, του στήνουν μια παγίδα και τον ξεμπροστιάζουν μπροστά σε όλο το παλάτι.

Υπεύθυνη : Ευκλείδου Καίτη