Η Επιδαύρια Γη, ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο, είναι ένας ευλογημένος τόπος με φυσικό κάλλος και βαθύτατο ιστορικό παρελθόν.
Οι βραχώδεις και δασωμένες πλαγιές του όρους Αραχναίου, οι μαγευτικές ακρογιαλιές και οι απάνεμοι κολπίσκοι με τα ψαροκάικα και τα ιστιοφόρα, ταξιδεύουν τον περιηγητή στον μύθο και την ιστορία. Κάστρα, αρχαίες οδοί με γέφυρες και φυλάκια, τάφοι, βυζαντινοί ναοί, επιβλητικά θέατρα, μνημεία αξιοζήλευτα συνθέτουν τον μνημειακό καμβά του Δήμου Επιδαύρου.
Η Αρχαία Επίδαυρος βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νομού Αργολίδος στις ακτές του κόλπου της Επιδαύρου. Είναι ένας δημοφιλής ιερός χώρος, αρχαιολογικής σημασίας, φυσικής ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου αποτελεί τον αρμονικό συνδετικό κρίκο μεταξύ βουνού και θάλασσας.
Η Ιερά Μονή Πολεμάρχας βρίσκεται σε μια ερημική παραλία με πεύκα και ελαιόδεντρα. Ιδρυτής της μονής υπήρξε ένας μοναχός που ονομαζόταν Αντώνιος. Ο Αντώνιος, που ήταν μοναχός στη μονή Αγνούντας, επιθυμώντας να απομονωθεί από τους συνασκητές του, εγκαταστάθηκε στην ερημική παραλία της Πολεμάρχας. Εκεί τον ακολούθησαν δυο νεότεροι μοναχοί, ο Νήφων (μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο Ιωσήφ. Σύμφωνα με την παράδοση, μόνοι τους έφτιαξαν τον πρώτο πυρήνα της μονής γύρω στο 1400.
Η Μονή έφτασε σε ακμή τις επόμενες δεκαετίες με τη βοήθεια του Πατριάρχη Νήφωνα, οι αλλεπάλληλες όμως πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν την Πολεμάρχα και να αποσυρθούν στη μονή Καλαμίου, στην ενδοχώρα της Επιδαυρίας. Έκτοτε η μονή δεν ξαναλειτούργησε.
Η διαδρομή μας ξεκινά από το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου και στην αρχή ακολουθεί το τσιμεντοστρωμένο δρομάκι. Θα βαδίζουμε έχοντας στα δεξιά μας το παραλιακό τόξο και αγναντεύοντας το πέλαγος και αριστερά μας το χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου σε όλη του την έκταση με δεσπόζουσα εικόνα αυτή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του χωριού που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του Ναού της θεάς Ήρας.
Αφού περάσουμε από τις παραλίες Βαγιωνιά, Καλαμάκι και το μικρό φάρο στο ακρωτήρι Γιαννούζαινα, μέσα από πευκόφυτο μονοπάτι θα κατευθυνθούμε προς την παραλία και τη Μονή Πολεμάρχας. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Επίδαυρο από άλλο πευκόφυτο μονοπάτι και κατευθυνόμενοι προς τη Χερσόνησο Νησί, θα συνεχίσουμε βαδίζοντας σ΄ένα εύκολο μονοπάτι, προς το μικρό αρχαίο θέατρο και την αρχαία ακρόπολη.
Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου ή «κοχύλι του Αργοσαρωνικού», ανακαλύφθηκε μόλις το 1971, βρίσκεται στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και στη ΝΔ πλαγιά της, με χωρητικότητα περίπου 2.000 θέσεων. Χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα προς τιμή του θεού Διονύσου, υπέστη ριζικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μικρού θεάτρου είναι οι επιγραφές που φέρουν ονόματα χορηγών και αξιωματούχων της εποχής και αποτελούν ένα ζωντανό μουσείο, απ΄ όπου προέρχεται και ο χαρακτηρισμός του ως «λαλούν θέατρο».
Μήκος Διαδρομής : 9 χλμ
Διάρκεια : 4 ώρες
Υψομετρική Διαφορά : +/ – 220 μ
Βαθμός δυσκολίας : 1 (εύκολη για όλους)
Άρης Ανδρικόπουλος 6977 345 989
Λαγόπουλος Επαμεινώνδας 693 920 5638