07-09 Ιουνίου 2025 / Πεζοπορική – Νότιο Πήλιο : Μηλίνα – Αγ. Κυριακή – Τρίκερι – Τισαίο όρος

Για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, επειδή σιγά σιγά μπαίνουμε στο καλοκαιράκι, έχουμε επιλέξει να κάνουμε μία εξόρμηση που συνδυάζει θάλασσα για να κολυμπήσουμε, αλλά και βουνό για να ανακαλύψουμε την όμορφη φύση του Νοτίου Πηλίου.

Έτσι εάν θέλετε να γνωρίσετε έναν τόπο με πλούσια ιστορία, γραφικά χωριουδάκια με όμορφα αρχοντικά και μεγάλες πλατείες, αλλά και ψαροχώρια στα οποία ο χρόνος έχει σταματήσει, να περπατήσετε σε καλντερίμια και όμορφα μονοπάτια αλλά και να κολυμπήσετε σε μαγευτικές και ήσυχες παραλίες με καταγάλανα νερά, τότε ελάτε μαζί μας να ζήσουμε ένα μαγευτικό τριήμερο.

Σάββατο 07/06/2025

  • Τρίκερι – Αγ. Κυριακή – φάρος Καβούλια

Αναχώρηση από Ν. Ιωνία με προορισμό το Τρίκερι, που είναι χωριό καπεταναίων. Με θέα στον Παγασητικό και τον Ευβοϊκό κόλπο, το Τρίκερι διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Τα κτίρια του οικισμού είναι επίσης ιδιαίτερα και διαφορετικά, αφού μια βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια του, αποκαλύπτει μανιάτικους πύργους που όμως κοσμούνται με μακεδονίτικα χαγιάτια, άσπρα σπιτάκια αλλά και πολλά αρχοντικά με πιο όμορφα αυτά της γειτονιάς των Αγίων Αναργύρων. Αφού περιηγηθούμε στα σοκάκια του χωριού θα ανηφορίσουμε προς την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το υπέροχο σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο, κτίσμα του 1779.

Από την κεντρική πλατεία του χωριού ξεκινά το μονοπάτι που θ΄ ακολουθήσουμε, το οποίο είναι κατηφορικό και κινείται σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι 300 ετών, προσφέροντας συνεχώς πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Σε μισή ώρα περίπου φθάνουμε στην Αγ. Κυριακή, ένα γραφικό ψαροχώρι με φυσικό λιμανάκι όπου αράζουν τα ψαροκάικα. Γύρω από το λιμάνι μικρά ταβερνάκια σερβίρουν θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής, μερικές εκατοντάδες σήμερα, ανέκαθεν ασχολούνταν με τη ναυσιπλοΐα, το ψάρεμα, την σπογγαλιεία και την κατασκευή καραβιών. Τρανή απόδειξη το καρνάγιο λίγα μέτρα μακριά από το λιμανάκι, όπου κατασκευάζονται και επισκευάζονται αλιευτικά σκάφη.

 

 

Από το καρνάγιο συνεχίζεται η σχεδόν επίπεδη διαδρομή μας και σε μία ώρα φθάνουμε στον καλοδιατηρημένο φάρο στο ακρωτήρι Καβούλια. Είναι από τους ελάχιστους φάρους που έχει φαροφύλακα. Επιστροφή στην Αγία Κυριακή για φαγητό και στη συνέχεια αναχωρούμε για τη Μηλίνα. Τακτοποίηση στους ξενώνες μας και το υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο.

Μήκος Διαδρομής: 6,6 χλμ

Διάρκεια: 3 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + 150 μ

Βαθμός δυσκολίας: 1 (εύκολο για όλους)

 

Κυριακή 08/06/2025

  • Τρίκερι – Αλογοπόρος – νησί Παλαιό Τρίκερι (εύκολη διαδρομή)

Η διαδρομή Τρίκερι – Αλογοπόρος ακολουθεί τον παλιό δρόμο προς τον Αλογοπόρο, το λιμανάκι από όπου γινόταν η επικοινωνία με το νησάκι Παλαιό Τρίκερι.

Αναχώρηση για το Τρίκερι και αφού περάσουμε την πλατεία του χωριού, βαδίζουμε στο δρόμο προς την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Μετά την εκκλησία μπαίνουμε σε δρομάκι που διατρέχει το ψηλότερο σημείο του χωριού και σε λίγο συναντάμε το παλιό καλντερίμι που θα μας οδηγήσει στον Αλογοπόρο.

Μήκος Διαδρομής: 6,1 χλμ

Διάρκεια: 2,30 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + 100 μ / – 300 μ

Βαθμός δυσκολίας: 1 (εύκολο για όλους)

 

Όταν φτάσουμε στον Αλογοπόρο, με θαλάσσιο ταξί, θα μεταβούμε στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Ένα μικρό άγνωστο σχεδόν νησάκι που μπορείς να το γυρίσεις μέσα σε τρεις ώρες. Στολισμένο με βαρκούλες ψαρέματος, ήσυχα ταβερνάκια, πυκνή βλάστηση και ειδυλλιακές παραλίες, το Παλαιό Τρίκερι σε ανταμείβει με αξέχαστες στιγμές ξεκούρασης και καταπληκτικά ντόπια θαλασσινά. Πέρα από τη φυσική ομορφιά του όμως, το νησί κρύβει πλούσια ιστορία. Στο παρελθόν, υπήρξε τόπος εξορίας για πολλές γυναίκες, στο μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας, το μοναδικό αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού στα 129 μ. και σήμερα κάποια κελιά έχουν μετατραπεί και χρησιμοποιούνται για διαμονή, έναντι χαμηλού κόστους.

Θα έχουμε ώρα για βόλτα, μπάνιο και φαγητό.

  • Τισαίο όρος – κορυφή Εύζωνος 644 μ. (δύσκολη διαδρομή)

Το Τισαίο όρος είναι το νοτιότερο τμήμα της Μαγνησίας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του βραχίονα που οριοθετεί τον Παγασητικού κόλπο προς Νότο. Η συμπαγής μάζα του υψώνεται στα 644 μ. σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα δημιουργώντας απότομες ορθοπλαγιές, ιδίως στο ανατολικό άκρο του, όπου βυθίζεται κάθετα μέσα στη θάλασσα.

Η διαδρομή μας ξεκινά από το ιστορικό ξωκλήσι Παναγιά, λίγο πριν το Τρίκερι. Το μονοπάτι είναι αρκετά ανηφορικό (μέση κλίση 26%) και στην αρχή κινείται σε θαμνώδη βλάστηση, μέχρι που φθάνουμε σε ένα μακρόστενο λιβάδι. Συνεχίζουμε αριστερά του λιβαδιού και φθάνουμε σε ένα μεγάλο επικλινές πετρολίβαδο, τη λάκα Καρατάσου. Από εδώ συνεχίζουμε σε αμυδρό μονοπάτι μέχρι την απότομη και βραχώδη κορυφή Εύζωνος στα 644 μ.

 

 

Αν και το μονοπάτι είναι κακοτράχαλο, θα μας αποζημιώσει η εκπληκτική θέα σε Αιγαίο Πέλαγος και Παγασητικό.

Η επιστροφή θα γίνει από τα ίδια και στο ξωκλήσι της Παναγιάς θα μας παραλάβει το πούλμαν και θα μας μεταφέρει στον Αλογοπόρο. Από εκεί με θαλάσσιο ταξί θα πάμε στο νησί Παλαιό Τρίκερι και θα συναντήσουμε την υπόλοιπη ομάδα.

Βόλτα, φαγητό και επιστροφή στη Μηλίνα.

Μήκος Διαδρομής: 6,7 χλμ

Διάρκεια: 5 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/-630 μ

Βαθμός δυσκολίας: 2 (μόνο για έμπειρους πεζοπόρους, λόγω κλίσης και δύσκολου πεδίου)

 

Δευτέρα 09/06/2025

  • Λαύκος – Μηλίνα

Με το πούλμαν θα μεταβούμε στο παραδοσιακό χωριό Λαύκος που βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων με θέα στον Παγασητικό κόλπο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χωριό με μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες, πολλά μικρά ξωκλήσια και πλακόστρωτα καλντερίμια, που ακόμα και σήμερα κρατάει τον παλιό παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται το λαογραφικό μουσείο, το Φάμπειο Μουσείο, με έργα του Λαυκιώτη γλύπτη και εικαστικού Θανάση Φάμπα, κατασκευασμένα με λευκό πηλιορείτικο μάρμαρου και το Μουσείο Ραδιοφώνου, μία πρωτοβουλία του αυτοδίδακτου γλύπτη και εικαστικού Αντώνη Ταβάνη. Διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο, τα οποία δώρισε στο χωριό ο Γερμανός φιλέλληνας Βίλφρεντ Σεπς και στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό του 1890.

Στο Λαύκο βρίσκεται και το πιο παλιό εν λειτουργία καφενείο της Ελλάδας που λειτουργεί από το 1785. Στο συγκεκριμένο καφενείο που ακόμα και σήμερα κρατάει τον παλιό και παραδοσιακό του χαρακτήρα, σύχναζε και ο Α. Παπαδιαμάντης και ο Κώστας Βάρναλης .

 

 

Αφού πιούμε το καφεδάκι μας, θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από την πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες διαδρομές του Νοτίου Πηλίου, στην οποία βαδίζουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε καλντερίμι, με πεζούλες, ξερολιθιές και πυκνή βλάστηση. Στα μισά της διαδρομής θα συναντήσουμε παλαιά κρήνη και την εκκλησιά της Παναγίας της Μεσσοσπορίτισσας. Συνεχίζουμε έχοντας θέα τη Μηλίνα και τον Παγασητικό κόλπο , μέχρι να φθάσουμε στην παραλία της Μηλίνας .

Μήκος Διαδρομής: 3,3 χλμ

Διάρκεια: 1,30 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : – 320 μ

Βαθμός δυσκολίας: 1 (εύκολο για όλους)

Στη συνέχεια, με γεμάτες μπαταρίες, θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για την Ν. Ιωνία.

Μπέγκα Γκέλυ 694 414 4789 – Λαγόπουλος Επαμεινώνδας 693 920 5638

 

  • Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο του θαλάσσιου ταξί.
  • Επίσης οι ξενώνες δεν διαθέτουν πρωϊνό.

 

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.