29 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2020 / Απόκριες στη Καστοριά & Κούλουμα στις Πρέσπες

4ήμερη περιηγητική & πεζοπορική

29 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2020

Καστοριά. Μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσια φύση και ιστορία. Ένα από τα παγκοσμίως σημαντικότερα κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης γούνας. Η δε λίμνη της Καστοριάς έχει χαρακτηρισθεί ως “Μνημείο Φυσικού Κάλλους” από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γι’ αυτό και ο Φυσιολατρικός αποφάσισε να μας πάει στην όμορφη αυτή πόλη για να απολαύσουμε τη φύση, τη λίμνη και τα δρώμενα των Αποκριών.

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Αναχώρηση από Νέα Ιωνία στις 07.00 πμ.

Μετά από ενδιάμεσες στάσεις θα φτάσουμε στο Σιδηροχώρι. Εκεί θα είναι η ¨βάση¨ μας για τα επόμενα τρία βράδια μας, στο ξενοδοχείο  LOGGAS HOTEL. Τακτοποίηση στα δωμάτια μας.

Το βράδυ θα διασκεδάσουμε στο μασκέ πάρτι του ξενοδοχείου.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Μετά το πρωινό θα πάμε στο Νεστόριο για να αφήσουμε τους πεζοπόρους να πεζοπορήσουν το μονοπάτι Βάττυνα – Αγία Άννα – Καταρράκτες – Όντρια – Προφήτης Ηλίας – Νεστόριο.

Οι περιηγητές θα επισκεφτούνε το χωριό Νόστιμο, με το απολιθωμένο δάσος. Επίσης θα επισκεφτούν και το μουσείο του χωριού.

Αφού συναντηθούμε και με τους πεζοπόρους, όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε για την περιοχή της Μεσοποταμίας, για να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα της Αποκριάς και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το έθιμο με τις ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ (φωτιές που ανάβουν σε κάθε γειτονιά). Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Μετά από τη διασκέδαση στα φημισμένα καρναβάλια της Δυτικής Μακεδονίας η καλύτερη επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα είναι τα κούλουμα στο χαρακτηρισμένο διεθνούς σημασίας τοπίο των Πρεσπών.

Θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί με προορισμό τον Αγ. Αχίλλειο Πρεσπών, το ακριτικό νησάκι μέσα στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας, το οποίο συνδέεται με τη στεριά, με μία πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ.

Οι πεζοπόροι θα περπατήσουν την διαδρομή Αγ. Αχίλλειος – λόφος Κρίνα – Αγ. Αχίλλειος.

Η διαδρομή ξεκινά με ανάβαση στο λόφο Κρίνα, όπου  θα παρατηρήσουμε τις αποικίες των πελεκάνων κι άλλα υδρόβια πτηνά με τηλεσκόπιο και στη συνέχεια θα περάσουμε την πλωτή εξέδρα 650 μέτρων, που οδηγεί στον Άγιο Αχίλλειο. Θα κάνουμε μία εύκολη, πανέμορφη κυκλική  διαδρομή που οδηγεί από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο με θέα σε κάθε πλευρά της λίμνης.

Ώρες πεζοπορίας : 3.00 περίπου

Οι περιηγητές θα κάνουν τη βόλτα τους στο νησάκι και θα έχουν χρόνο να απολαύσουν το καφεδάκι τους με θέα τη λίμνη. Εδώ θα δούμε και την εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό έδωσε το όνομά της στο νησί .

Στη συνέχεια όλοι μαζί, θα πάμε στο Ναυτικό Όμιλο για τα Κούλουμα.

Μετά το Σαρακοστιανό τραπέζι, θα συνεχίσουμε για τους γραφικούς Ψαράδες.

Όσοι επιθυμούν θα κάνουν βαρκάδα στη λίμνη και θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα λαξευμένα, στο βράχο της Μεγάλης Πρέσπας, ασκηταρειά και να δουν Βυζαντινές βραχογραφίες που σώζονται στη χερσόνησο ακριβώς απέναντι από τους Ψαράδες.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, αφού κάνουμε πρώτα μία στάση, εάν επιτρέπει ο χρόνος, για να δούμε τα χωριά της λήθης τα Κορέστεια.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, βαθειά σημαδεμένη από την ιστορία, με αμιγώς κοκκινωπούς πλινθόκτιστους οικισμούς που διασώζονται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Μετά το πρωινό, θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στο λιμναίο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού.

Κατόπιν με ενδιάμεσες στάσεις, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για την Νέα Ιωνία.

 

Αρχηγός : Ιωάννου Χρήστος

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας