26 Νοεμβρίου 2023 / Πεζοπορική – Παρνασσός

Ημερήσια πεζοπορική

26 Νοεμβρίου 2023

Αγία Ιερουσαλήμ Δαύλειας – Κανάλια

Αναχώρηση στις 7.00 π.μ. από Λ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) και επιστροφή μέχρι τις 8 μ.μ., αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο.

Το τέλος του φθινοπώρου θα μας βρει στον Παρνασσό σε μία διαδρομή μέσα στα καταπράσινα έλατα, που ξεκινάει από το προαύλιο της Ιεράς Μονής Αγ. Ιερουσαλήμ, 6 χλμ. από το ιστορικό χωριό της Δαύλειας. Η Δαύλεια, η οποία βρίσκεται μετά τη Λειβαδιά και 150 χλμ. από την Αθήνα, υπάρχει από τους προϊστορικούς χρόνους. Είναι η αρχαία Δαυλίς που αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Παυσανία κ.ά. Πρώτοι κάτοικοι, οι Πελασγοί, μετά οι Βοιωτοί, οι Δωριείς και οι Φωκείς. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των κατοίκων της στην Επανάσταση του 1821, με τον Αθανάσιο Διάκο, τον Καραϊσκάκη και τον Γκούρα.

Η ιστορική Μονή Αγία Ιερουσαλήμ, πρωτοϊδρύθηκε τον 11ο αιώνα, πέρασε πολλές αλλαγές στο διάβα των αιώνων, καταστράφηκε, κάηκε και ξανακτίστηκε. Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι και από το προαύλιό του, ξεκινάει η διαδρομή μας, από το τμήμα του μονοπατιού 22 που φτάνει εκεί σε υψόμετρο 900 μ. (Το 22 είναι ένα μεγάλο μονοπάτι συνολικού μήκους περίπου 270 χλμ., το οποίο ξεκινάει από τους Θρακομακεδόνες και από τη χαράδρα της Χούνης στην Πάρνηθα, την διασχίζει, βγαίνει στα Σκούρτα και μετά στον Κιθαιρώνα, Ελικώνα και Παρνασσό).

Μετά από 1 ώρα περίπου φτάνουμε στη διασταύρωση για Κανάλια, ακολουθούμε το μονοπάτι και μετά από περίπου μισή ώρα φτάνουμε στη Μεγάλη Βρύση σε υψόμετρο 1.400 μ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε αριστερά το μονοπάτι και μετά από περίπου 2 ώρες επιστρέφουμε στη Μονή.

Μήκος Διαδρομής : 7 χλμ

Διάρκεια : 3,5 – 4 ώρες (συν τις στάσεις)

Υψομετρική Διαφορά : +/– 600 μ

Βαθμός Δυσκολίας : 1 (εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους, δύσκολη για αρχάριους)

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής που φημίζεται για την καλή της κουζίνα.

*** Εξοπλισμός : Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, γκέτες, fleece, μπουφάν αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, σκούφος, νερό, ξηρά τροφή, δεύτερα παπούτσια και ρούχα για το λεωφορείο, ατομικό φαρμακείο.

*** Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν, κατά του covid-19, τις ημέρες διεξαγωγής της εκδρομής. Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 6973 746 769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 6939 205 638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.