21-26 Ιουνίου 2024 / Βουλγαρία : Εθνικός Δρυμός Ρίλας – Εθνικός Δρυμός Πιρίν – Σόφια

6 ημέρες / 5 διανυκερεύσεις με ημιδιατροφή

21-26 Ιουνίου 2024

Ο όμιλός μας για τον Ιούνιο του 2024 έχει προγραμματίσει εξόρμηση στους δύο από τους τρεις εθνικούς δρυμούς της Βουλγαρίας, Ρίλα και Πιρίν και επίσκεψη στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Σόφια.

Ο εθνικός δρυμός της Ρίλας, είναι πλήρως προστατευόμενη περιοχή με αιωνόβια φυσικά δάση από έλατα, ρόμπολα, μαυρόπευκα, και μπόρ (είδος έλατου) ενώ η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή το κατατάσσει στον κατάλογο Εθνικών Πάρκων του ΟΗΕ και στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000.

Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται 1.400 είδη φυτών. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο βρίσκει καταφύγιο η καφέ αρκούδα, τα βαλκανικά αγριοκάτσικα, οι λαγόγυροι, λύκοι, ο σπάνιος Αλπικός Τρίτων, πάνω από 100 είδη πουλιών και το 80% από τα ασπόνδυλα της Βουλγαρίας. Στην οροσειρά υπάρχουν περίπου 200 φυσικές λίμνες, καθώς οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την εποχή των παγετώνων. Στο ωραιότερο μέρος της περιοχής αυτής θα πεζοπορήσουμε, ανάμεσα στις αλπικές λίμνες και θα ανέβουμε στην υψηλότερη κορυφή της χώρας και των Βαλκανίων τη Μουσαλά στα 2.925 μ.

Ο εθνικός δρυμός του Πιρίν ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 950 έως 2.914 μέτρα στη κορυφή Βίχρεν, δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Βουλγαρίας και τρίτη των Βαλκανίων μετά τον Όλυμπο, η οποία είναι και ο στόχος μας. Το Πιρίν φημίζεται για τις 118 παγετώδεις λίμνες του, με πολλές από αυτές να βρίσκονται σε λεκάνες. Τα δάση καλύπτουν το 57,3% της έκτασης του πάρκου και σχεδόν το 95% από αυτά είναι δάση κωνοφόρων. Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου Πιρίν είναι ποικίλη και περιλαμβάνει 45 είδη θηλαστικών, 159 είδη πτηνών, 11 είδη ερπετών, 8 είδη αμφίβιων και 6 είδη ψαριών.

1η ημέρα 21/6/2024

Αναχώρηση από Ν.Ιωνία και με ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε στα σύνορα. Μετά τις ανάλογες διατυπώσεις περνάμε στη γείτονα χώρα με προορισμό το ξενοδοχείο μας στο Σάμοκοβ, όπου θα πάρουμε το δείπνο μας και θα χαλαρώσουμε στο σπα.

2η ημέρα 22/6/2024 Musala 2.925 μ.

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για το Borovets. Θα επιβιβαστούμε στα lif σε υψόμετρο 1.315 μ. μέχρι τον τερματικό σταθμό Yestrebets των Lift στα 2.369 μ. (διάρκεια ανάβασης 25 λεπτά). Ακολουθεί εύκολη πεζοπορική διαδρομή χωρίς υψομετρική διαφορά σε δασικό δρόμο μέχρι το σαλέ-καταφύγιο, όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν για καφέ ή ποτό. Ήδη η άπλετη θέα όλου του οροπεδίου είναι εντυπωσιακή. Στη συνέχεια η υπόλοιπη ομάδα ξεκινά ορειβατική ανάβαση 3,5 χλμ. στην υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων Musala στα 2.925 μ. με πανοραμική θέα που φτάνει ακόμη και στα βουνά της Ροδόπης. Πριν την τελική ανάβαση για την κορυφή, στα 2.700 μ. υπάρχει καταφύγιο ανάγκης με όλα τα απαραίτητα, όπου και πάλι όποιος επιθυμεί μπορεί να αναπαυθεί πίνοντας ένα καφέ-αφέψημα.

Επιστροφή στο sale για ξεκούραση και αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας. Δείπνο, spa, βόλτα.

Διάρκεια : 6-7 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 2+

Υψομετρική Διαφορά : +/- 700 μ

Η πεζοπορία ενδείκνυται για όλους, γιατί υπάρχει δυνατότητα να σταματήσει κάποιος, σε ένα από τα καταφύγια για ξεκούραση, φαγητό και ποτό έως ότου επιστρέψει η υπόλοιπη ομάδα.

Εφόσον ξεκουραστούμε σε ένα από τα πολλά καταφύγια της διαδρομής, επιστροφή στο Borovets, που είναι η βάση των Lift για καφέ, μπύρα, βόλτα, και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για δείπνο, σπα, βόλτα.

3η ημέρα 23/6/2024 Επτά Λίμνες

Αναχώρηση για τις ξακουστές Επτά Λίμνες. Φτάνοντας στην περιοχή, θα έχουμε ανάβαση με λίφτ έως το πρώτο καταφύγιο και στη συνέχεια πεζοπορία προς τις Λίμνες για να θαυμάσουμε τις ξεχωριστές ομορφιές τους.

Ενδείκνυται για όλους, γιατί υπάρχει δυνατότητα να γίνει ένα τμήμα της.

Διάρκεια : 4-5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1+

Υψομετρική Διαφορά : +/- 450 μ

Το τοπίο θα σας γοητεύσει, ένα οροπέδιο γεμάτο λίμνες, καταρράκτες, τρεχούμενα νερά και απέραντη θέα. Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα έχουμε χρόνο για καφέ, φαγητό στο σαλέ και να απολαύσουμε το τοπίο. Η επιστροφή θα γίνει πάλι με το Lift. Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν όλη την διαδρομή θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν στο σαλέ και να περιηγηθούν στις κοντινές λίμνες. Στην επιστροφή μας θα επισκεφτούμε το χωριό Sapareva Banya για να δούμε το τοπικό θερμοπίδακα.

Ο θερμοπίδακας αναβλύζει από βάθος 73 μέτρων και σε σύγκριση με τους θερμοπίδακες σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν είναι τόσο θεαματικός και υψώνεται σε μόλις 18 μέτρα. Όμως είναι ο θερμότερος όλων με 103 βαθμούς θερμοκρασία.

Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο, spa, βόλτα.

4η ημέρα 24/6/2024 Σόφια – Μοναστήρι Ρίλας

Παίρνουμε τις αποσκευές μας και αναχωρούμε για τον Εθνικό Δρυμό Βίτοσας, πάνω από την πρωτεύουσα Σόφια, για να δούμε το φαινόμενο Morenite που υπάρχει εκεί και τις γύρω ομορφιές της, που θα σας εκπλήξουν υπέροχα. Στη συνέχεια φεύγουμε για το κέντρο της Σόφιας, όπου θα υπάρξει αρκετός χρόνος για βόλτα, καφέ, φαγητό.

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, Σόφια, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βίτοσα ένα μέρος με βαρυσήμαντα μνημεία, όπου η αύρα των Βαλκανίων παραμένει ολοζώντανη και αναλλοίωτη, αλλά ο παλμός της μοντέρνας Ευρώπης είναι ορατός στις κεντρικές συνοικίες, τις μεγάλες πλατείες και τα σύγχρονα κτήρια περιτριγυρισμένη από μεγάλα πάρκα. Με ιστορία μεγαλύτερη από επτά χιλιετίες, όπως φαίνεται από τα πολλά της ερείπια, η Σόφια είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Το εθνικό ιστορικό μουσείο είναι ένα από τα πιο πλούσια της ανατολικής Ευρώπης. Η Σόφια συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στη συνέχεια αναχωρούμε για το ξακουστό μοναστήρι Αγ.Ιωάννη της Ρίλα σε μία πολύ ωραία διαδρομή και τοποθεσία. Θα διασχίσουμε την κοιλάδα του ποταμού Manastirska, σε ένα εντυπωσιακό και καταπράσινο τοπίο στην οροσειρά της Ρίλα μέχρι την μονή σε υψόμετρο 1.147 μ.. Αποτελεί ένα από σημαντικότερα πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικότερα των Βαλκανίων. Μετά την επίσκεψη στη μονή αναχωρούμε για το Μπάνσκο.

Το Μπάνσκο αποτελεί ένα γραφικό χωριό της Βουλγαρίας και είναι χτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς Pirin σε υψόμετρο 976 μέτρων. Κατά μήκος του χωριού εκτείνεται και ο ποταμός Glazne. Είναι από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα και ψηλά στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων. Διαθέτει ένα από τα πιο άρτια εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, πράγμα που το καθιστά ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του σκι.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, spa, βόλτα στην πόλη.

5η ημέρα 25/6/2024 Vihren 2.914 μ.

Αναχωρούμε από το ξενοδοχείο μας για το βουνό Πιρίν με προορισμό το περίπτερο Banderitsa στα 1.810 μ.. Από εκεί ξεκινάει η πεζοπορία μας μέχρι το καταφύγιο Vihren σε υψόμετρο 1.972 μ. (περίπου 2 χλμ) καθώς με το λεωφορείο δεν είναι εύκολη η πρόσβαση. Στο σημείο εκείνο θα δημιουργηθούν δύο ομάδες.

Α΄πεζοπορική Λίμνες του Πιρίν

Διάρκεια : 4-5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1

Υψομετρική Διαφορά : +/- 500 μ

Η πεζοπορία ενδείκνυται για όλους, γιατί υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στα καταφύγια για ξεκούραση, φαγητό, ποτό μέχρι να επιστρέψει η άλλη ομάδα.

Β΄ορειβατική Vihren 2.914 μ.

Θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Βίχρεν στα 2.914 μ. από τη βόρεια πλευρά και αναλόγως του χρόνου, θα αποφασιστεί εάν η επιστροφή γίνει μέσω των λιμνών ή της κλασσικής νότιας διαδρομής.

Από το καταφύγιο Vihren 1.972 μ. θα ανηφορίσουμε προς το μονοπάτι και σε 500μ. περίπου θα συναντήσουμε διασταύρωση μονοπατιών. Δεξιά πηγαίνει στο Vihren απο την Βόρεια πλευρά του βουνού, ενώ αριστερά από την Νότια. Συνεχίζουμε προς την βόρεια πλευρά και αφού περάσουμε από τα “καζάνια” θα φτάσουμε σε ράχη από όπου φαίνεται το Μπάνσκο.

Ακολουθεί ένα βραχώδες πέρασμα και συνεχίζοντας θα θαυμάσουμε ένα απομεινάρι από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, το μικρό παγετώνα Σνέζνικα που είναι ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε προς το διάσελο Premkata, ανεβαίνοντας από τη βόρεια ράχη και 400 μέτρα πριν την κορυφή φτάνουμε σε βραχώδες σημείο όπου υπάρχουν αλυσίδες μέχρι την κορυφή που θα μας βοηθήσουν στη τελική ανάβαση. Φτάνοντας στη ψηλότερη κορυφή του Εθνικού Πάρκου Pirin, στα 2.914 μ., έχουμε εκπληκτική θέα προς το Μπάνσκο και τις λίμνες που υπάρχουν νότια.

Διάρκεια : 8-9 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 3 (μόνο για έμπειρα άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 1.200 μ


Συνάντηση των δύο ομάδων και επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο, spa, βόλτα στην πόλη.

6η ημέρα 26/6/2024

Παίρνουμε τις αποσκευές μας και αναχωρούμε για το όμορφο χωριό Μέλνικ, με τις ξεχωριστές πυραμίδες του και τα παλιά γραφικά σπίτια του. Η περιοχή είναι ονομαστή για την παραγωγή κρασιών και θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα οινοποιείο.

Στη συνέχεια μέσω ενδιάμεσων στάσεων επιστρέφουμε στην Αθήνα.

Αρχηγός : Άρης Ανδρικόπουλος τηλ. 697 734 5989

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Γιάννη Κουνελάκη, μέλος του ΕΟΣ Κορίνθου ο οποίος θα είναι μαζί μας και είναι πολύ καλός γνώστης της Βουλγαρίας και των βουνών της.

* Για να πραγματοποιηθεί η κράτηση των ξενοδοχείων αλλά και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της εξόρμησης όσον το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τον αρχηγό Άρη Ανδρικόπουλο τηλ. 697 734 5989 ή την Γκέλυ Μπέγκα τηλ. 694 414 4789.

ΚΟΣΤΟΣ

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο : 470 € σε δίκλινο δωμάτιο

Διαφορά μονόκλινου : 125 €

Πληροφορίες

 • Η δήλωση συμμετοχής και κατοχύρωσης της θέσης, θεωρείται έγκυρη μόνο με την καταβολή του ποσού των 150 ευρώ μέσα σε 5 ημέρες.
 • Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών και η εξόρμηση δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί, η προκαταβολή θα σας επιστραφεί.
 • Η τιμή έχει υπολογιστεί για min συμμετοχή 30 ατόμων
 • Ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα κατά την κρίση του, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων και σε κάθε περίπτωση με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
 • Ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να αποκλείσει συμμετέχοντα που κατά την κρίση του δεν πληροί τους όρους και τα ελάχιστα κριτήρια ασφάλειας (φυσική κατάσταση, εξοπλισμός, συμπεριφορά κ.λ.π.)

Στην τελική τιμή περιλαμβάνονται


 • Διαμονή, πέντε (5) διανυκτερεύσεις (3 στο Samokov στο Arena Samokov Hotel 3* και δύο στο Μπάνσκο στο Park Hotel Gardenia 4*) με ημιδιατροφή σε δίκλινα δωμάτια.
 • Περιηγήσεις και μεταφορές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
 • Χρήση υπηρεσιών spa στα ξενοδοχεία.

Στην τελική τιμή ΔΕΝ περιλαμβάνονται


 • Διαφορά μονόκλινου.
 • Ποτά και προσωπικά έξοδα.
 • Έξοδα Lift περίπου €25 και για τις δύο ημέρες που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
 • Ότι ρητά δεν αναφέρεται στις παροχές του προγράμματος.