14 Απριλίου 2024 / Πεζοπορική – Καλλίδρομο

Ελευθεροχώρι – λίμνη Νευρόπολη – Παλαιοχώρι


Μονοήμερη πεζοπορική

14 Απριλίου 2024

Η άνοιξη στα καλύτερά της σε ένα βουνό με πλούσιο έδαφος και πλούσια χλωρίδα.

Αναχωρούμε στις 7.00 το πρωί από τη Ν. Ιωνία (ΙΟΡΔΑΝΗΣ, Λ. Ηρακλείου 230) και με ενδιάμεση στάση, άφιξη στο Ελευθεροχώρι.

Το Ελευθεροχώρι είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας το οποίο υπάγεται στον διευρυμένο Δήμο Λαμιέων. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Καλλίδρομου, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, σε μία πλαγιά γεμάτη έλατα και αποτελεί το ορεινότερο χωριό, με πληθυσμό 119 κατοίκους. Η τοποθεσία του χωριού προσφέρει πολύ καλή θέα προς την πεδιάδα του Σπερχειού στα βόρεια και προς το λεκανοπέδιο του Κηφισού στα δυτικά.

Μια εύκολη διαδρομή κατάλληλη και για αρχαρίους με καλή φυσική κατάσταση, που ελίσσεται μέσα στην κατάφυτη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά του Καλλίδρομου.

Η διαδρομή ξεκινάει με ελικοειδή ανηφορική πορεία μέσα από το Ελευθεροχώρι, άλλοτε σε μονοπάτι και άλλοτε σε δασικό χωματόδρομο. Διασχίζει την αρκετά δασωμένη πλευρά του όρους αυτού, διαπερνά το ορειβατικό καταφύγιο και ακολούθως το μονοπάτι οδηγεί στην μικρή λίμνη Νευρόπολη. Η λίμνη σχηματίζεται ανάμεσα σε πυκνό ελατοδάσος, σε ένα μικρό οροπέδιο του Καλλίδρομου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στα 1.100 μ, στη θέση Τριανταφυλλιά Νευρόπολης, ένα μεγάλο καρστικό βύθισμα συγκρατεί τα υδάτινα ρεύματα, σχηματίζοντας τη λίμνη Νευρόπολη. Το τοπίο είναι σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και τους θερινούς όπου το έδαφος παραμένει υγρό χαρίζοντας «σπίτι» σε μεγάλο αριθμό αμφιβίων συμπεριλαμβανόμενου και του αλπικού τρίτωνα. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη εκτός της εντυπωσιακής χλωρίδας (Filipendulla vulgaris, Festuca rubra κ.ά. διάφορα είδη κρόκων και ορχιδεών όπως Orchis mascula) παρατηρείται και σημαντική πανίδα αποτελούμενη από πολλά είδη αρπακτικών, λύκων, άγριων θηλαστικών αλλά και αγέλης άγριων αλόγων που συχνά εμφανίζεται στη λίμνη σε αναζήτηση δροσιάς και νερού.

Η λίμνη αποτελεί, ταυτόχρονα, πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πεζοπορίες, ποδηλατοδρομίες, κατασκήνωση είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ευδοκιμούν στη λίμνη.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την διάθεση μπορεί να προστεθεί για μία ομάδα, ανάβαση σε παρακείμενη κορυφή με το Πυροφυλάκιο, που θα προσθέσει σε χρόνο περίπου 1.30 και σε υψομετρική 150 μ.

Θα συνεχίσουμε κατηφορίζοντας ομαλά, προς το μικρό χωριό Παλαιοχώρι, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας πάει για φαγητό στο κοντινό χωριό Μπράλος ή σε άλλο κοντινό μέρος. Η επιστροφή μας, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, υπολογίζεται γύρω στις 8 με 9 το βράδυ.

Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο αντιανεμικό, μπουφάν, φλις, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, ατομικό φαρμακείο. Δεύτερα παπούτσια και ρούχα στο λεωφορείο.

Μήκος Διαδρομής : 9,6 χλμ

Διάρκεια : 4 – 5 ώρες

Βαθμός δυσκολίας : 1 (Εύκολη, κατάλληλη και για αρχαρίους με καλή φυσική κατάσταση)

Υψομετρική Διαφορά : + 340 μ / – 565 μ

Κόστος : 25 ευρώ τα μέλη, και 28 ευρώ τα μη μέλη.

*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ 697 374 6769 (μόνο για πληροφορίες της διαδρομής)

Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ 697 732 7369

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.