11 Δεκεμβρίου 2022 / Παρνασσός – Αγ. Ιερουσαλήμ Δαύλειας – Κανάλια

Μονοήμερη πεζοπορική

11 Δεκεμβρίου 2022

Αναχώρηση στις 7.00 πμ από τη Ν. Ιωνία, Λεωφ. Ηρακλείου 230 (ΙΟΡΔΑΝΗΣ).

Η αρχή του χειμώνα θα μας βρει στον Παρνασσό σε μία διαδρομή μέσα στα καταπράσινα έλατα, που ξεκινάει από το προαύλιο της Ιεράς Μονής Αγ. Ιερουσαλήμ 6 χλμ από το ιστορικό χωριό της Δαύλειας.

Η Δαύλεια, μετά την Λειβαδιά και 150 χλμ από την Αθήνα, υπάρχει από τους προϊστορικούς χρόνους, η αρχαία Δαυλίς που αναφέρεται από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Παυσανία κ.α. Πρώτοι κάτοικοι, οι Πελασγοί, μετά οι Βοιωτοί, οι Δωριείς και οι Φωκείς. Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή των κατοίκων της στην επανάσταση του 1821, με τον Αθανάσιο Διάκο, τον Καραϊσκάκη και τον Γκούρα.

Η μονή, επίσης ιστορική, που πρωτοιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, πέρασε πολλές αλλαγές στο διάβα των αιώνων, καταστράφηκε, κάηκε και ξανακτίστηκε. Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι και από το προαύλιο του, ξεκινάει η διαδρομή μας, από το τμήμα του μονοπατιού 22 που φτάνει εκεί σε υψόμετρο 900μ (το 22 είναι ένα μεγάλο μονοπάτι συνολικού μήκους περίπου 270 χλμ, που ξεκινάει από τους Θρακομακεδόνες, και από την χαράδρα της Χούνης στην Πάρνηθα, την διασχίζει και βγαίνει στα Σκούρτα, μετά στον Κιθαιρώνα, Ελικώνα και Παρνασσό).

Μετά από μια ώρα φτάνουμε σε μια διασταύρωση, ακολουθούμε αριστερά προς Κανάλια για περίπου μισή ώρα και φτάνουμε στην Μεγάλη Βρύση σε υψόμετρο 1400μ. Εμείς ακολουθούμε αριστερά το μονοπάτι που είναι σηματοδοτημένο με πάρα πολύ καλή σήμανση και μετά από περίπου 2 ώρες, επιστρέφουμε στην Μονή.

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής που φημίζεται για το καλή της κουζίνα.

Μήκος Διαδρομής : 7 χλμ

Διάρκεια : 3,54 ώρες (συν τις στάσεις και ανάλογα τη σύνθεση της ομάδας)

Βαθμός δυσκολίας : 1 (εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους, δύσκολη για αρχαρίους)

Υψομετρική Διαφορά : +/- 600 μ

Απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχουμε μαζί μας : Αδιάβροχο, αδιάβροχα παπούτσια/μποτάκια, ζεστά ρούχα (σκούφο, γάντια, μπουφάν), μπατόν πεζοπορίας, έξτρα ρούχα και παπούτσια για μετά (στο πούλμαν), νερό, σνακ, ατομικό φαρμακείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΜΑΣΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μέσα στο λεωφορείο, λόγω της μετάδοσης του COVID.

Αρχηγός : Ζηλακάκη Μαρία τηλ: 697 374 6769

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ: 693 920 5638