03 – 04 Οκτωβρίου 2020 / Γραμμένη Οξυά

Διήμερο στο νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης

2ημερη πεζοπορική

3-4 Οκτωβρίου 2020

Η Γραμμένη Οξυά είναι ένας εκτεταμένος ορεινός όγκος στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τα Βαρδούσια και την Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, το Βελούχι (Τυμφρηστό) στα βόρεια και την Καλιακούδα στα δυτικά. Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο οξιά που φύεται εκεί και μάλιστα θεωρείτε ως το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης.

Το Σάββατο 3/10/2020 θα ξεκινήσουμε στις 8.00 το πρωί από τη Ν. Ιωνία προς Γαρδίκι όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Εκεί θα κάνουμε, το απόγευμα, μια εύκολη πεζοπορία, έως 2 ωρών, στην ευρύτερη περιοχή.

Καθ’ οδόν προς το Γαρδίκι στο χωριό Παλαιοβράχα το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γουλινά, στη θέση Άμπλα, υπάρχουν ιαματικά λουτρά δίπλα στο Σπερχειό ποταμό. Σήμερα έχουν εκσυγχρονιστεί, και λειτουργούν υπαίθριες πισίνες με αποδυτήρια και μπαρ.

Σε περίπτωση που τα ανοίξουν για εμάς (επειδή κλείνουν στις 30/9), θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το λουτρό μας σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Την Κυριακή 4/10/2020 θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από το διάσελο της Γραμμένης Οξυάς και στη συνέχεια θα ανέβουμε στην κορυφή Σαράνταινα στα 1.924μ και θα συνεχίσουμε για την Ανώνυμη κορυφή. Στην κορυφογραμμή θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τα Βαρδούσια, το Παναιτωλικό, τη Καλιακούδα, τη Χελιδόνα και το Βελούχι. Η κορυφή Σαράνταινα, είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και θεωρείται από τα πιο κρύα μέρη στην Ελλάδα.

Από εκεί θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, ακολουθώντας το μονοπάτι που καταλήγει στο Γαρδίκι.

Θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει εναλλακτική μικρότερη πεζοπορία.

Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής και στην συνέχεια επιστροφή στην Ν. Ιωνία.

Αναλόγως των καιρικών συνθηκών το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί.

Πληροφορίες διαδρομής 2ης μέρας:

Μήκος : 13,5 χλμ

Υψομετρική Διαφορά : +620/-1.200

Ώρες πεζοπορίας : 6 ώρες (περίπου)

Βαθμός Δυσκολίας : Δύσκολο (λόγω διάρκειας. Το έδαφος είναι μαλακό και δεν υπάρχουν δύσκολα περάσματα ή εκτεθειμένα σημεία)

* Στο πούλμαν φοράμε υποχρεωτικά μάσκες.

Αρχηγός : Μπέγκα Γκέλυ

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Νώντας

Τηλ : 693 920 5638