02 Φεβρουαρίου 2020 / Σαλαμίνα. Η νησιωτική γειτονιά του Πειραιά

Ημερήσια πεζοπορική

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Ο ιστορικός αυτός τόπος βρίσκεται τόσο κοντά στον Πειραιά, που θα μπορούσε κάποιος να τη θεωρήσει μια νησιωτική γειτονιά του. Ένα, μόλις, ναυτικό μίλι τη χωρίζει από το Πέραμα, αλλά η Σαλαμίνα είναι ένας διαφορετικός κόσμος, ένα πευκόφυτο νησί, όμορφες παραλίες, μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι ο ιδανικός προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή. Όποιος έχει περισσότερο χρόνο θα ανακαλύψει τα μυστικά του νησιού που ξεκινούν από το μύθο. Η Σαλαμίνα είναι η κατοικία των αρχαίων νυμφών, είναι η πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του τραγικού Ευριπίδη.

Στα βάθη της θάλασσάς της χάθηκαν τα καλύτερα περσικά πλοία και χιλιάδες άνδρες. Εκεί έγραψε τους στίχους του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και ο οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης που ξεσήκωσε τους κατοίκους να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Συνάντηση στις 07.00 πμ και αναχώρηση με το πούλμαν για το πορθμείο του Περάματος κι’ από εκεί για τα Παλούκια. Στη συνέχεια μετάβαση με το πούλμαν στα Κανάκια, από όπου θα γίνει η έναρξη της πεζοπορίας μας.

Η διαδρομή περνά μέσα από το δάσος των Κανακίων και κατευθύνεται προς το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου και τα ερείπια της αρχικής Μονής, η οποία εγκαταλείφθηκε, το οροπέδιο Γκίνανι, τα Περιστέρια με επίσκεψη στο σπήλαιο του Ευριπίδη, αν είναι εφικτό, το Ταφικό μνημείο στη θέση Κολώνες και το Σατερλί, με επιστροφή στα Κανάκια.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής. Μετάβαση με το πούλμαν στα Παλούκια, από όπου επιστροφή στο Πέραμα με το φέρυ.

Υψομετρική διαφορά : +/- 380 μ

Απόσταση πεζοπορίας : 10 χλμ περίπου 

 

Αρχηγός : Καρδερίνης Στέλιος

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας