Κάστρο Σαλώνων – Άμφισσα

Κυριακή 10 Απριλίου. Εκδρομή του Φ.Ο.Ν.Ι. Πάμε  Άμφισσα. Συμπτωματικά αυτή την ημέρα γιορτάζεται πανηγυρικά η επέτειος της άλωσης του Κάστρου των Σαλώνων.

Φυσικά δεν το γνωρίζαμε, όταν  αποφασίσαμε την εκδρομή. Όμως περάσαμε υπέροχα, παρότι ο καιρός ήταν λίγο άστατος. Μια στάση στην αρχοντική Αράχωβα, για ένα καφέ και μια βόλτα στα όμορφα σοκάκια της, την υπέροχη θέα των βουνών, τον καθαρό αέρα, ανανεωθήκαμε πραγματικά και συνεχίσαμε για την  Άμφισσα, περνώντας από τους Δελφούς και αντικρίζοντας στο βάθος την όμορφη Ιτέα .

Στους πρόποδες της Γκιώνας, με τους απέραντους ελαιώνες, ξεπροβάλλει η Άμφισσα. Επισκεφθήκαμε τον Μητροπολιτικό Ναό στο κέντρο της πόλης με τις περίφημες τοιχογραφίες του Σπ. Παπαλουκά, το Αρχαιολογικό Μουσείο, με μεγάλη συλλογή αρχαίων και νέων νομισμάτων, καθώς και το εντυπωσιακό άγαλμα της Περσεφόνης από το αρχαίο Κάλλιο.

Περπατήσαμε τη παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, τη φημισμένη Χάρμαινα, στην οποία από πολλών αιώνων ήταν συγκεντρωμένα όλα τα εργαστήρια που ασχολούνταν με την κατεργασία του δέρματος. Ερείπια σήμερα πολλά ταμπάκικα, αλλά  επισκεφθήκαμε ένα παλαιό βυρσοδεψείο το οποίο λειτουργεί ακόμη από βυρσοδέψη 4ης γενιάς, τη δημοτική πινακοθήκη στη συνοικία αυτή με τοιχογραφίες του Σπ. Παπαλουκά. Πάνω από τη σύγχρονη πόλη, δέσποζαν τα ερείπια του Κάστρου των Σαλώνων.

Φυσικά η ξενάγηση έγινε εθελοντικά από τον κύριο Καλλία, ντόπιο, με πολύ μεράκι  για τον τόπο του. Τελικώς μεσημεριανός προορισμός μας το  όμορφο Πολύδροσο του Παρνασσού. Γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, με μαγευτική θέα τον Παρνασσό. Η ώρα κύλισε ευχάριστα, και αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στη Ν. Ιωνία, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη εξόρμηση μας.

Από το μέλος του Δ.Σ. του Φ.Ο.Ν.Ι.

Αγγελική Παναγιώτου